Новоизбраният митрополит Даниил и патриарх Неофит, сн. БГНЕС Драговитийският епископ

...
Новоизбраният митрополит Даниил и патриарх Неофит, сн. БГНЕС Драговитийският епископ
Коментари Харесай

Синодът избра драговитийският епископ Даниил за Видински митрополит


Новоизбраният митрополит Даниил и патриарх Неофит, сн. БГНЕС

Драговитийският свещеник Даниил е новият Видински митрополит. Той беше определен с 11 гласа от Светия синод на БПЦ. Другият претендент - Мелнишкият свещеник Герасим, получи 2 гласа, оповестиха от Синода в неделя.

Единият, дал своя вот за Герасим, бил Патриарх Неофит, а другият - Западно и Средноевропейския митрополит Антоний.

Драговитийският свещеник Даниил /Атанас/ Трендафилов Николов е роден на 2 март 1972 година в Смолян, където приключва главното и междинното си обучение. През 1996 година се записва в специалността " Английска лингвистика " в Софийския университет " Св. Климент Охридски ", а на идната година се трансферира в Богословския факултет на СУ.

През 1997 година е признат като послушник в Хаджидимовския манастир " Св. Георги " под духовното управление на починалия неврокопски митрополит Натанаил. На 7 август 1999 година е постриган от него в монашество, а на идващия ден е ръкоположен за йеродякон. През 2002 година приключва задочно Богословския факултет на СУ. На 21 юли 2004 година е изпратен на смирение в Роженския манастир " Рождество Богородично ", а през юни 2006 година е въведен в архимандритско достолепие.

По решение на Светия синод на 20 януари 2008 година Даниил е хиротонисан за свещеник с купата Драговитийски в патриаршеската катедрала " Св. Александър Невски " и е назначен за викарий на Неврокопския митрополит. Такъв остава до 15 юни 2010 година, когато по молба на митрополита на Съединени американски щати, Канада и Австралия Йосиф, е назначен за негов викарий, която служба извършва и до през днешния ден.

Двамата финални претенденти за митрополитския пост във Видин бяха излъчени на 28 януари от епархийския събор в града всред общо 5 кандидатури.

Изборът бе придружен от гръмък скандал, отразен необятно в медиите.

Граждани проведоха бдение пред Видинската митрополия в поддръжка на единия претендент - свещеник Поликарп, който в продължение на 10 години е работил във Видин.

В негова поддръжка в Синода е импортирана и подписка с имената на над 6500 души, само че той в последна сметка получи единствено два гласа.
Източник: mediapool.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР