Новоизбраният министър-председател на Северна Македония Димитър Ковачевски пристигна в понеделник

...
Новоизбраният министър-председател на Северна Македония Димитър Ковачевски пристигна в понеделник
Коментари Харесай

Премиерът на Северна Македония пристигна в София. Двете правителства заседават във вторник

Новоизбраният министър-председател на Северна Македония Димитър Ковачевски дойде в понеделник на публично посещаване в България. Визитата му е част от напъните на двете държавни управления да реализират прогрес в договарянията за повдигане на българското несъгласие над евроинтеграцията на балканската страна.

Българският министър председател преди седмица. Там той се разбра с Ковачевски за основаване на четири работни групи, които да бъдат фокусирани в бъдещото съдействие сред двете страни в областта на стопанската система и културата.

Във вторник следва второ взаимно съвещание на българското и северномакедонското държавни управления, след което Петков и Ковачевски ще дадат конференция пред медиите в държавната резиденция в Бояна. По-късно същия ден президентът Румен Радев също ще се срещне с Ковачевски.

Малко преди формалната гала по посрещането на премиера на Северна Македония в София външната министърка Теодора Генчовска одобри сътрудника си Буяр Османи. Двамата са се обединили, че директните и интензивни контакти сред двете институции е верният път за намиране на общи решения, оповестиха от външното министерство в понеделник.
  please wait The code has been copied to your clipboard. The URL has been copied to your clipboard
No media source currently available

Междувременно Османи разяснява, че динамичността в работата на взаимната историческа комисия, която би трябвало да почисти всички исторически разногласия сред София и Скопие, е подвластна от политическата обстановка.

"В момента, когато климатът се утежни, историците губят кураж и гледат да не пречат на политиците. В тези две години, повече от две години, можем да създадем един разбор на опита, който е насъбран дотук, без да давам съответен образец ", съобщи северномакедонският външен министър пред бТВ.

Той добави, че през този интервал държавното управление в Скопие е сменило двама свои представители в историческата комисия, до момента в който София към момента не е правила промени. Османи акцентира, че не предпоставя такава стъпка, а единствено отваря тематиката, "тъй като и двете страни имаме интерес комисията да бъде продуктивна ".

Първият посланик на Северна Македония сподели още, че връзките сред двете страни "не може да основават единствено на политическото доверие и политически контракт ". "Ние би трябвало да се опрем на мрежа от съдействие с контакти и връзки. Хора, бизнеси, университети, които ще остават крепко свързани даже и политическото съдействие да се наруши, тази мрежа ще остане здрава ", изясни Буяр Османи.
Източник: svobodnaevropa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР