Новоизбраният министър на енергетиката Александър Николов определи като основен приоритет

...
Новоизбраният министър на енергетиката Александър Николов определи като основен приоритет
Коментари Харесай

Министърът на енергетиката определи основните приоритети на енергийната система

Новоизбраният министър на енергетиката Александър Николов дефинира като главен приоритет за енергийната система прозрачността и отчетността .

" Дори за настоящите разисквания и решения от страна на КЕВР моето мнение е, че би трябвало да бъдат много по-детайлно комуникирани, коментирани и обосновани с всички наранени страни ", сподели той на срещата Powers Summit , наречена " Българският Давос ".

По тематиката за въглищните райони министърът увери, че ще се работи за ефикасни решения, които ще бъдат преди всичко насочени към хората.

За Плана за възобновяване и резистентност в отрасловата част министърът уточни, че ще разчита на представителите на бизнеса за намиране на най-балансираното, сполучливо и оптимално решение.

" Колкото по-бързо успеем да се оправим с провокациите от страна на Европейска комисия, толкоз по-бързо ще успеем да приведем инструментите във допустимо най-хубаво осъществяване, което ще докара до по-сериозни резултати за нас ", добави министърът.

Той пое ангажимент да се усъвършенства връзката с бизнеса в посока разяснение на европейските принадлежности на наличен език.

Темата " Енергетика " е последният крайъгълен камък за решение на ребуса по Плана за възобновяване и резистентност, с цел да бъде той признат, сподели някогашният длъжностен вицепремиер Атанас Пеканов по време на полемиката. Той уточни, че единствено с осведомен разговор можем да намерим вярната национална позиция по зеления преход и добави, че би трябвало да се отчетат и дейните европейски диалози по въпроса.



Председателят на Българската стопанска камара Добри Митрев съобщи, че зеленият преход, декарбонизацията на България, цифровият преход би трябвало да са в топ целите на страната. Той уточни, че има потребност от нова Национална енергийна тактика, нов интегриран проект " Енергетиката и климат ", с цел да се придвижат всички изостанали планове и визии за това по какъв начин бързо да отговорим на новите провокации пред страната ни. Председателят на БСК предложи по тематиката за зеления преход и по самодейността на Европейска комисия.

" Готови за цел 55 " да се сътвори интернет платформа, на която на наличен език да бъдат разяснени опциите и условията пред българските бизнесмени. Той подсети резултатите от годишната анкета на БСК , в която повече от половината компании настояват, че не им е известно какво значи Зелена договорка и самодейността " Готови за цел 55 ".

Стоян Ставрев от КРИБ приказва за нуждата от това със средства по Плана за възобновяване и резистентност да се планува опцията за цифрово обучение и повишение на цифровите умения на работещите в предприятията. Засега средства са планувани единствено за безработни и за хора в неравностойно състояние, приключили обучение.

Иван Митев - изпълнителен шеф на Българската минно-геоложка камара, сподели, че страната се нуждае от одобряване на построената устойчива индустриална екосистема, с която разполага, като за задачата е нужно възстановяване на законовата рамка и привличане на нови вложения.

Председателят на Асоциацията на индустриални капитал в България Васил Велев посочи, че България има добър народен проект за възобновяване и резистентност. " Той би трябвало да бъде отстояван, където е нужно поправен, само че би трябвало да стартира осъществяването на плановете и на промените, залегнали в него ", акцентира Велев.
Източник: trafficnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР