Новоизбраните кметове на Анкара и Истанбул получиха мандатите си за

...
Новоизбраните кметове на Анкара и Истанбул получиха мандатите си за
Коментари Харесай

Ердоган видя организирана престъпност в изборите за Истанбул

Новоизбраните кметове на Анкара и Истанбул получиха мандатите си за встъпване в служба, само че вотът в Истанбул не дава мира на президента и водач на ръководещата в Турция партия Реджеп Ердоган. На конференция в мегаполиса той разгласи, че хората му са открили проведени закононарушения в изборния развой и най-много при преброяването на бюлетините.

Имало записи с телефонни камери и телевизионни разкрития, доказващи осъществените нарушавания. Президентската Партия на справедливостта и развиването /ПСР/ изиска ново броене на гласовете незабавно след изборите, което смъкна преднината на опозиционния претендент до малко под 16 000 гласа. Вчера истанбулската й конструкция огласи желанието си да упорства за ново, наново броене в 38 общини на мегаполиса, а освен на невалидните бюлетини, както и за отменяне на вота в 39-ия изборен регион.

" Никой няма право в Истанбул, където има над 10 милиона гласоподаватели, да си фантазира, че е спечелил изборите с разлика от 13-14 хиляди гласа. Това ще реши Висшият избирателен съвет и когато той се произнесе, тогава ще приемем резултата “, съобщи Ердоган, представен от Анадолската организация.

Близката до властта журналистка Нагехан Алчъ от „ Хабертюрк “ предвижда нови избори в Истанбул на 2 юни. „ Ние сме общество, изтощено от избори, само че все пак ние, жителите на Истанбул, сме подготвени за още едни избори и те са доста евентуални “, споделя тя. В днешната си обява си авторката изяснява, че в двата последни дни на седмицата не е писала нищо, тъй като имала срещи с видни представители на ПСР и на опозиционната Републиканска национална партия /РНП/, както и с близки до Висшия избирателен съвет източници. Искала да разбере безизходицата в Истанбул и да развърже възела й. Така стигнала до извода, че е доста допустимо изборният съвет да насрочи нов избор за кмет на Голямата Истанбулска община и той да се организира на 2 юни т.г.

Според нея е прекомерно евентуално изборният съвет да реши за нови избори и за локален парламент. Тя напомня идентична обстановка от локалния избор от 30 март 2014 година в град Ялова – тогава претендентът на ПСР спечелил, само че след възражението на РНП и последвалото ново броене на бюлетините, успеха била за опозицията. А след това с решение на Висшия избирателен съвет били извършени повторни избори.
Източник: offnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР