Новоизбраната председателка на Международния наказателен съд (МНС) Томоко Акане изрази

...
Новоизбраната председателка на Международния наказателен съд (МНС) Томоко Акане изрази
Коментари Харесай

Новата шефка на съда в Хага:Путин няма да избегне правосъдието за военните си престъпления в Украйна

Новоизбраната председателка на Международния углавен съд (МНС) Томоко Акане изрази безапелационното си разбиране, че съветският президент Владимир Путин, против който персонално тя издаде заповед за арест, ще бъде изправен пред правораздаването поради военните си закононарушения в Украйна, предадоха организация Киодо и Българска телеграфна агенция.

В извънредно изявление за японската информационна организация Акане цитира китайската поговорка - " Отмъщението на небесата е постепенно, само че несъмнено " - с която имаше поради, че Путин ще получи това, което заслужава.

Шейсет и седем годишната Акане, която на 11 март ще стане първият японски ръководител на МНС, взе присъединяване в издаването на правосъдната заповед за арест на Путин през март предходната година за хипотетичното му присъединяване в насилствена депортация на украински деца.

Макар и да е малко евентуално Русия да се съгласи да съобщи Путин на съда предвид на това, че тя не членува в него, съветският президент може да бъде задържан, в случай че посети някоя от членуващите в МНС страни, в това число и в Япония, отбелязва Киодо.

Въпреки бурните реакции от страна на Москва и слагането ѝ в листата на съветските управляващи с оповестени за интернационално търсене лица, Акане отхвърля да отстъпи под този напън и споделя, че " щом има доказателства и нужда, съдът не трябва да се тормози да издава (подобни заповеди за арест), без значение от събитията и политическия декор ".

По-рано този месец МНС издаде заповеди за задържане на двама висши съветски офицери, командвали надлежно на съветската стратегическа авиация и военноморски сили, за нападенията против украинската електроенергийна инфраструктура и други цивилен обекти, което беше индикация, че кръгът на разследваните от Съда лица за военни закононарушения се уголемява.

Но Акане призна провокациите, които стоят пред МНС по тези каузи предвид на това, че " за последните две години не е имало нито един арест макар издадените интернационалните заповеди за задържане ".

В резултат на нестихващите боеве в Украйна и сред Израел и радикалната формация " Хамас " в линията Газа " се появиха доста случаи, които изискват реакция ", сподели тя.

Родом от префектура Айчи в Централна Япония, Акане стартира работа като прокурор в родината си през 1982 година, след което заема длъжности като учител по право и началник на център за образование на Организация на обединените нации. Става арбитър в МНС през март 2018 година, добавя Киодо.

 

Източник: epicenter.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР