Ново забавяне при доставката и на следващите два медицински хеликоптера.

...
Ново забавяне при доставката и на следващите два медицински хеликоптера.
Коментари Харесай

Ново забавяне: хеликоптер №2 и №3 се чакат през януари и февруари 2025 г. Засега

Ново закъснение при доставката и на идващите два медицински хеликоптера. Отлагането е второ подред за годината. По сходен метод се случваха и нещата с първата така наречен въздушна кола за спешна помощ, която беше дълго чакана, само че идването ѝ не стана в първичния период.

Италианската компания „ Леонардо “ АД (Leonardо S.p.A.) е изпратила публично писмо до Министерството на здравеопазването, в което уведомява за ново закъснение в доставката на идващите два медицински хеликоптера, оповестиха в четвъртък от Министерство на здравеопазването.

Според подписания контракт за доставка на санитарни транспортни средства за превоз по въздух, вторият хеликоптер трябваше да бъде в България до 30.06.2024 г. През май обаче компанията осведоми, че заради забавяне в индустриалния развой, доставката на хеликоптер №2 ще се забави, като се чака той да бъде в България през ноември 2024 година В същата преписка се показва, че това не би следвало да повлияе на периода за доставка на третия хеликоптер, който е до края на декември 2024 година

Фирмата се оправдава със международната рецесия във веригата за доставки, която стартира при Коронавирус пандемията и явно четири години по-късно към момента е годен мотив. Новите периоди са надлежно януари и февруари следващата година. Засега.

" Миналата седмица изпълнителят „ Леонардо “ АД изпраща писмо, с което уведомява, че заради международната рецесия във веригата за доставки, към момента са налице забавяния в обезпечаването на основни съставни елементи и на двата хеликоптера, които се отразяват и на останалите действия по линията за дефинитивно сглобяване. В тази връзка, хеликоптер №2 ще бъде доставен на територията на страната през месец януари 2025 година, а хеликоптер №3 през месец февруари 2025 година ", изясняват още от Министерство на здравеопазването.

От фирмата-производител прецизират, че тези периоди също не са дефинитивни.

В контракта сред изпълнителя и Министерството е очакван гратисен интервал за веселба на доставка от 60 дни, във връзка с втория хеликоптер. След това, за всеки идващ ден отклоняване от периодите, се постановат съответните наказания. 

До момента на „ Леонардо “ АД са наложени неустойки в общ размер от 69 749,17 лева Очакваната наказателна клауза, която ще бъде наложена на изпълнителя, в случай че доставката на хеликоптер №2 бъде осъществена до 31.01.2025 година, е в размер на 284 503,22 лева. 

Дългоочакваният първи хеликоптер дойде в България на 1 февруари и беше посрещнат с огромни почести от държавното управление и необятно рекламиран от транспортното министерство при тогавашния му титуляр Георги Гвоздейков, само че първата задача на въздушната кола за спешна помощ стана допустима на 4 юни - по незабавен транспорт на пациентка в тежко положение от многопрофилната болница в Шумен до болничното вертолетно летище на столичната болница " Света Екатерина “. И поради нуждата екипажът да извърши съответните подготвителни полети, само че и тъй като след идването си хеликоптерът трябваше да бъде в допълнение дооборудван, както управляващите твърдяха с " някои дребни неща ".

През юни държавното управление отпусна още 1 млн. лева за дооборудване на хеликоптера, който първоначално не можеше да прави и избавителни задачи в планината.

От средата на септември хеликоптерът влезе в сервиз за наложително техническо обслужване след осъществяването на 200 летателни часа и за монтирането на така наречен черна кутия и консолидираното на софтуера, които са минали всички нужни изпити по лицензиране. Софтуерът на черната кутия на първия хеликоптер премина всички нужни проби и се чака финалното издаване на документ TSO (Technical Standard Orders). Докато това се случи от Главна дирекция „ Гражданска въздухоплавателна администрация “ са удължили до 12 ноември 2024 година периода, в който хеликоптерът може да бъде експлоатиран без CVR/FDR.

Машината е първата от общо шест поръчани. На територията на България се планува да бъдат построени шест оперативни бази на бъдещата система за незабавна помощ по въздух, а разположението им да дава опция до всяка точка на страната да доближават два хеликоптера по едно и също време, спазвайки правилото за „ златния час “. 
Още по тематаПодкрепете ни
Уважаеми читатели, вие сте тук и през днешния ден, с цел да научите новините от България и света, и да прочетете настоящи разбори и мнения от „ Клуб Z “. Ние се обръщаме към вас с молба – имаме потребност от вашата поддръжка, с цел да продължим. Вече години вие, читателите ни в 97 страни на всички континенти по света, отваряте всеки ден страницата ни в интернет в търсене на същинска, самостоятелна и качествена публицистика. Вие можете да допринесете за нашия блян към истината, неприкривана от финансови зависимости. Можете да помогнете единственият гарант на наличие да сте вие – читателите.
Източник: clubz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР