Ново видео разследване Маската невъзможна“ на разкрива, че Министерство на

...
Ново видео разследване Маската невъзможна“ на разкрива, че Министерство на
Коментари Харесай

Маската невъзможна - ново разследване на АКФ. Медиците ни на първа линия с дефектни предпазни средства

Ново видео следствие „ Маската невъзможна “ на разкрива, че Министерство на здравеопазването (МЗ) е разпределило 1,2 млн. китайски маски с компрометирано качество сред хора на първа линия в битката с COVID-19.
В края на месец март 2020 министърът на опазването на здравето подписа и 50 броя респираторни апарата на обща стойност 4,6 млн. евро. Производители на маските са китайските компании RYZUR и HANGZHOU.

Още преди сключването на договорите с Китай в медиите излизат изявления, че компанията RYZUR е доставила на разнообразни страни дефектни маски, които не обезпечават посоченото равнище на отбрана против заразяване с. Няколко страни, измежду които Нидерландия и Испания, връщат маските назад в Китай, други задължават производителя да уточни на етикета действителното равнище на отбрана. Канада категорично заявява, че маските съставляват риск за здравето на работещите на първа линия и няма да бъдат предоставяни на такива хора. Въпреки това, в договорите, подписани от България липсва експлицитна защитна уговорка за купувача при положение на доставка на дефектни маски и използваното право е китайското, чиито съответни правила са незнайни.
Един от анализите на тези маски – RYZUR, модел KN95B, китайски стандарт GB2626-2006, европейски стандарт EN 149:2001 + A1:2009, осъществен от американска лаборатория е публичен - оповестен на уеб страницата на лабораторията при започване на май 2020 година Резултатите демонстрират, че равнището на дестилация на оценените 10 маски е сред 27 % и 33,9 % вместо записаните в документите на производителя 99,ф2 %. Именно такива са маските, закупени по първия контракт с Китай.
„ Предвид изявленията за компрометирано качество на маските RYZUR, попитахме държавното управление: „ Какви ограничения е подхванала България за отбрана на правата на купувача по договорите за доставка? “ и „ Тествала ли е България маските от същия тип и производител, доставени в България преди да ги раздаде? “ съобщи, шеф на АКФ. 

Няколко месеца откакто зададохме въпросите си получихме отговор, че „ в Министерство на здравеопазването не е постъпвала информация за доставени маски с компрометирано качество “, само че маските на RYZUR са тествани в Лабораторията по вирусология към Биологическия факултет на Софийски университет и заключението е, че „ защищават 100 % от вируси с размера на SARS-CoV-2. ”
Детайлен разбор на предоставената документи обаче повдигна някои смущаващи въпроси. Видно от протокола за проучване, поръчаното от Министерството на здравеопазването тестване е включвало единствено една маска от общо 1,2 млн., получени в 5 обособени колета, което прави тестването непредставително. В протокола не се разказва одобрен теоретичен способ за проучване. Самата Лаборатория по вирусология не е акредитирана от Изпълнителна организация „ Българска работа по акредитация “ - единственият орган в Република България, който има право да прави акредитация на органи за оценяване на сходството.
В последна сметка методът на проучване и акредитацията на лабораторията се оказват без значение, тъй като тестваната маска не е типа, закупен от България, за който има данни за компрометирано качество. От протокола излиза наяве, че единствената тестваната маска е RYZUR, зелена на цвят, отговаряща на европейски стандарт EN 14683:2019+AC. Такива маски обаче не са закупени от България. Единствените закупени маски RYZUR са модел KN95B, китайски стандарт GB2626-2006, европейски стандарт EN 149:2001 + A1:2009.
 АКФ упорства за следствие на задържането на Николай Стайков АКФ упорства за следствие на задържането на Николай Стайков
Фондация “Антикорупционен фонд ” желае цялостно следствие на издадената заповед за задържане на журналиста и съосновател на ор...
От оценената информация по случая излиза следното:
1. България е закупила маски, при съществуване на общоизвестна информация за проблематично качество.
2. В контракта не са планувани съответни обезщетителни клаузи за купувача, при положение на недостатък, а използваното към контракта право е незнайно за българската страна.
3. България не е поискала никакви следващи защитни ограничения, като преетикиране, понижение на цената, връщане на количества.
4. Няма данни за бракувани количества маски.
 Съдът задължи Ананиев да даде информация за договорите за маски и респиратори с Китай Съдът задължи Ананиев да даде информация за договорите за маски и респиратори с Китай
След тъжба на АКФ съдът задължи министърът на опазването на здравето да даде договорите за доставка на маски и респиратори от Китай на...
5. Нито една от получените в 5 колета 1,2 млн. маски RYZUR, действително не е тествана.
6. Цялото количество маски е раздадено и употребявано от работещи на първа линия против COVID-19 лица.
7. Няма данни ползвателите да са известени за вероятните опасности за здравето им.
„ В изискванията на продължаваща COVID-19 пандемия, АКФ пита: защо не са тествани маските, за които самото Министерство признава, че евентуално са компрометирани? Защо все пак те са раздадени? Застрашено ли е здравето на хората на първа линия? Уведомени ли са ползвателите, че маските не обезпечават посоченото равнище отбрана и съставляват риск за здравето и сигурността на медицинските служащи на първа линия? “ 
„ Призоваваме способените органи да изпълнят пълномощията си и да ревизират за какво не е положена дължимата грижа за здравето на българските медици, по този начин както това е направено за здравето на медиците в Канада, Испания, Нидерландия и останалите страни, поучили дефектни маски “, сподели Бойко Станкушев, шеф на АКФ и добави, че „ за отбягване на сходни практики в бъдеще и като израз на задачата си да спомага на институциите, АКФ ще внесе сигнал до прокуратурата и ще даде цялата информация, с която разполага. “
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР