Ново увеличение на таксите вече предприеха някои банки у нас,

...
Ново увеличение на таксите вече предприеха някои банки у нас,
Коментари Харесай

Банки вдигат таксите, клиентите чакат безплатните сметки

Ново нарастване на таксите към този момент започнаха някои банки у нас, до момента в който потребителите чакат от септември да могат да употребяват сметка за съществени интервенции без такси и комисиони.

„ Пощенска банка ” усилва от 29 август таксата за изтегляне на пари на каса от разплащателна сметка на своите клиенти, като за сумата до 2000 лв. таксата става 0,70% върху изтегленото, само че не по-малко от 7 лв.. Ако решите да изтеглите над 2000 лв., то то ще платите 0,70% от сумата с предварителна поръчка за изтегляне, а в случай че нямате такава – 0,80% от цялата сума, само че най-малко 15 лв.. Досега таксата беше 0,60% върху сумата, а без поръчка – 0,70% от нея.

Повече ще ви вземат на касата в банката и в случай че теглите пари от спестовната си сметка, като до 2000 лв. таксата е най-малко 7 лв., а не 6 лв., както е сега. Без поръчка за по-големи суми от спестовна сметка банката към този момент ще прибира 0,80% от изтеглената сума, само че не по-малко от 15 лв.. По-големи такси се вкарват и за изтегляне на пари от депозити – в случай че извършите това на дата, друга от падежа, към този момент ще платите не по-малко от 8 лв. или 0,75% от сумата. В момента няма минимална такса, а тя е 0,65% от изтеглената сума.

За превод на пари сред сметки на един клиент или на разнообразни консуматори таксата от 29 август става 5 лв., с 1 лев повече от тази сега. Въвежда се и нова такса за неотложно заплащане при интернет банкиране – 1,20 лв..

Двойно повече ще взима банката, в случай че желаете да ви достави експресно банковата карта в чужбина, като това към този момент ще ви коства 200 лв., а не 100 лв., както в този момент. Нови такси се вкарват и за залагания и хазарт включително и в интернет, както и за приемане на такива суми по картата ще платите най-малко 20 стотинки или 0,1% от трансакцията.

От 14 август „ Централна кооперативна банка ” също трансформира част от таксите за жители. И тук нарастване има при тегленето на пари в брой на каса, без значение дали от разплащателна, депозитна или спестовна сметка, в случай че сумата е от 100 до 2000 лв., клиентът към този момент ще заплаща 6 лв., а не 4 лева, както до момента. По-голяма сума ще ви вземе банката и в случай че не заявите авансово, че ще теглите парите. Досега таксата беше 0,6% върху сумата, само че най-малко 10 лв., а в този момент става 0,7%, само че най-малко 10 лв..

Ако пък платите резервацията си за отмора по сметка в банката да вземем за пример и внесете парите в брой, ще дължите най-малко 6 лв. или 0,45% от сумата, при 3 лв. до момента и 0,3% от сумата.

4 лв. става таксата, в случай че клиент реши да трансферира пари от една своя сметка в друга или пък в такава на различен клиент.

Освен за внасяне, повече пари ще ни взимат и за изтегляне на суми от фирмени сметки. Ако извършите това на каса от 14 август към този момент ще дължите 6 лв., а не 5 лева, както е сега.

„ Общинска банка ” също уведомява клиентите си за промени в цените от 10 август. За всеки превод от платежна сметка за съществени интервенции към сметки или депозити на други клиенти таксата става 1,50 лв. при 90 стотинки в този момент. За всяка вноска на каса от лице, което не е титуляр на сметката за банкноти, банката ще взима към този момент 0,20% върху цялата сума, само че не по-малко от 4 лв., като в този момент таксата е 0,10%, само че най-малко 1 лев.

За издаване на спомагателна дебитна карта таксата става 6 лв., а за експресна услуга по издаване, възобновяване или преиздаване на карта – 12 лв., при 10 лв. в този момент.

1 лв. към този момент ще заплащат и клиентите за отблокиране на дебитната им карта, в случай че са въвели три пъти неверен ПИН, до момента тази услуга беше безвъзмездна. Ако пък решите да измененията лимита, който можете теглите, ще би трябвало да платите 6 лв.. 48 лв. без Данък добавена стойност към този момент ще коства експресното издаване или възобновяване на кредитна карта, което е нарастване с 8 лв..

Някои от банките към този момент покачиха таксите още от юли. БАКБ взима повече на клиентите си за внасяне на дребни суми до 3000 лева на каса, като това към този момент коства 2 лв., а не 1 лев. Повишена е и комисионата за суми в евро – от 1 евро на 1,50 евро. Ако пък теглите пари от офис на банката за суми до 2000 лв. към този момент се заплащат по 5,50 лева, при 5 лв. преди. За суми над 50 000 лв. банката към този момент взима 0,7% от сумата. Увеличена е таксата за вътрешнобанков превод на книжен притежател, като за това ще ви вземат 4 лв., вместо 3 лв..

Сметки без такси

Докато банките усилват таксите, жителите чакат от 1 септември да стартират да теглят заплатите и пенсиите си гратис. С приемането на бюджета за тази година депутатите взеха решение всички банки да оферират сметки без такси, по които хората да получават заплатите, пенсиите и обществените си помощи. Става въпрос за платежна сметка за съществени интервенции, каквато и в този момент банките са длъжни да оферират, и оферират. Според закона тази сметка е в български левове и е предопределена за осъществяване на платежни интервенции на територията на страната. Чрез нея на потребителите се дават избран кръг услуги гратис или против допустими такси, без значение от броя платежни интервенции, осъществени от нея.

Размерът на допустимите такси се дефинира от всяка банка в цената й за таксите и комисионите, като за всяка от предлаганите услуги той би трябвало да е по-нисък по едно и също време от междинния размер на таксите по разплащателни сметки, изчислен за миналата календарна година, и най-ниския размер на таксите, които съответната банка ползва по разплащателни сметки.

Банките могат да оферират и спомагателни услуги по платежната сметка за съществени интервенции, за които обаче се начисляват по-високи такси.

Според признатите промени обслужването на сметката за съществени интервенции към този момент би трябвало да е гратис. Таксите обаче се резервират при изтегляне на суми от банкомат или ПОС терминал на друга банка, друга от тази, издала картата.

Сметка за съществени интервенции се открива в период до 10 дни от приемането от банката на всички нужни документи за откриването й и след подписването на контракт. Според закона сега банката може да откаже откриването на такава сметка, в случай че клиентът към този момент има друга платежна сметка за съществени интервенции или има повече от такава, позволяваща осъществяването на платежни интервенции при същата или друга банка в страната. С промени в Закона за платежните системи и услуги, качени за публично разискване, се планува това предписание да отпадне. В него е записано, че банките няма да имат право едностранно да закриват платежна сметка за съществени интервенции на консуматор, в случай че той открие същата в друга финансова институция. Засега обаче няма мнение на Асоциация на банките в България по какъв начин новите правила ще стартират да работят от септември.

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР