Ново училище във Варна вече шест месеца стои празно, защото

...
Ново училище във Варна вече шест месеца стои празно, защото
Коментари Харесай

Новопостроено училище във Варна се руши

Ново учебно заведение във Варна към този момент шест месеца стои празно, тъй като е оповестено за рисково. Експертиза е потвърдила, че постройката има градивни нарушавания и може да се срути. Към момента обаче ремонт още не е почнал, а от средата на предходната образователна година децата учат в други учебни заведения.

През декември родители и учители сами почнали извеждането на децата и изнасянето на мебелите. Оттогава момчетата и девойките от началния курс са разпределени в две гимназии в квартал Аспарухово. Заради бездействието на институциите родителите са гневни.
Георги Георгиев, родител: Беше принудена да изтърпи преместване безусловно като някакъв багаж от постройка в постройка. Стига! Децата ние няма да разгадаем да бъдат в насипно положение, пращани от учебно заведение в учебно заведение.Те би трябвало да създадат първо проект за деяние, тъй като те нямат визия какво да се прави. За шест месеца са поръчали една спомагателна експертиза и от там нататък нямат концепция какво да се случи.
Училището е издигнато преди 6 години и от първия ден почнали проблемите. Приземните етажи се наводнявали, покрива протекъл, почнала да пада и облицовката. Когато се огънали стълбищните парапети станало ясно, че казусът е сериозен.
Стела Петрова, шеф на НУ " Васил Левски " -Варна: Оказа се, че липсват някои детайли. Трябвало е да бъде гредова плоча, а е построена без гредова и липсват греди.
Това е установено в самостоятелна експертиза на Камарата на инженерите.
Христо Иванов, зам.-кмет на Община Варна: Факт е, че постройката е въведена в употреба.
Българска национална телевизия: Как е била въведена, откакто има такива нарушавания?
Христо Иванов, зам.-кмет на Община Варна: За това нещо можете да се обърнете към строителния контрол. Към днешна дата обекта е в гаранция. Всички разноски, които би трябвало да бъдат направени за неговото възобновяване, би трябвало да бъдат за сметка на изпълнителя.
Управителят на строителната компания твърди, че постройката не е била стопанисвана както би трябвало, а проблемите можело да се отстранят единствено с козметичен ремонт.
Стоян Сариев, шеф на строителната компания: Стълбищните парапети са огънато в резултат на слягането, което е в границите на допустимото под 3 сантиметра. Просто би трябвало да се понижат с няколко сантиметра и ще се изправят. Те са декоративни тези парапети. Аз съм превел на Общината 60 хиляди лв. за този ремонт. Ако тя желае аз да го направя, нямам нищо в противен случай, ще го направя. Просто би трябвало да седнем и да се спазарим.
И до момента в който страните си трансферират виновността, родителите се заканват с всеобщи митинги.

Строителството на това ново учебно заведение е закононарушение. Контрола е никакъв. Всеки би трябвало да си поеме отговорността, само че най-важното е да се ремонтира покрива и децата да влязат на 15 септември.
След два дни ядосаните родители ще стачкуват пред Общината и упорстват кметската администрация да позволи казуса по най-бързия метод.
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР