Ново развитие претърпя казусът с Паметника на Съветската армия, след

...
Ново развитие претърпя казусът с Паметника на Съветската армия, след
Коментари Харесай

Пак драма с МОЧА: Нинова показа документи, че ПСА е историческо и културно наследство

Ново развиване претърпя въпросът с Паметника на Съветската войска, откакто соцлидерът Корнелия Нинова сподели документи, с които Министерството на културата стопира демонтажа на монумента.

Междувременно се развихри дискусия сред посолства, публицисти и депутати поради спряно лъчение на изявление с съветския дипломат Елеонора Митрофанова по БНР.

През профила си в обществените мрежи Нинова сподели документа, който съгласно нея идва от Инспектората за запазване на културното завещание към МК. В него се показва, че Паметникът на Съветската войска попада в листата с недвижимо историческо културно завещание. Документите, показани от нея, са с дата 14 декември тази година - два дни след началото на демонтажа.

„ И разпорежда на регионалната шефка на София неотложно да спрат всички дейности по рязане и пренасяне на Паметника на Съветската войска. Незабавно! ”, изясни водачът на Българска социалистическа партия. 

От „ Възраждане ” пробваха да влязат в постройката Областната администрация на София

Демонтажът на паметника, който продължава и през днешния ден, предстоящо още веднъж провокира политически реакции.

„ Аз съм „ за ” преместването на паметника в музей. Когато виждам по какъв начин се режат глави, ръце, крайници - все едно някакво принуждение над паметника. Това нервира хората ”, е мнението на водача на ГЕРБ Бойко Борисов.

„ Твърденията, че има някаква противозаконна активност, са безусловно несъстоятелни ”, безапелационен е Искрен Митев от ПП-ДБ.

„ Ако Израел си има „ Хамас ”, ние си имаме Областната администрация, която терористично, без подобаващ административен акт и без закон, реже брутално ”, уточни Мая Манолова от „ Изправи се. БГ ”.

Манолова за преместването на Паметника на Съветската войска: Действат като талибани

Друг скандал към монумента беше и спряното от управлението на БНР изявление на журналиста Петър Волгин с съветския дипломат Елеонора Митрофанова. По-малко от 24 часа след оповестяването му от украинското посолство излязоха с позиция срещу гостуването на Митрофанова.

„ Участие на представител на страна агресор в предаване на национална медия не е полемика или продан на отзиви, а неприкрита поддръжка на кремълския режим ”, настояват от посолството на Украйна в България.

Около час по-късно с сходна позиция излезе и глобеният по закона „ Магнитски ” народен представител и ръководител на ПГ на Движение за права и свободи Делян Пеевски. „ Изразявам огромната си паника от анонса за идно посещение на съветския дипломат в ефира на една от най-влиятелните публични медии – БНР ”, декларира той.

Сагата с Паметника на Съветската войска: Защо се стигна до митинги и протест в Народното събрание

Днес сутринта от пост на водещия на предаването по БНР Петър Волгин стана ясно че Програмният съвет на радиото е решил записа с изявлението с посланика на Русия да не се излъчи.

„ Делян Пеевски възрази против присъединяване на дипломат Елеонора Митрофанова по Националното радио. Програмният съвет на БНР забрани излъчването на изявлението с нея. Казаха ръководителите, че сред двете неща нямало връзка ”, уточни Волгин.

В ефира на БНР генералният шеф на медията Милен Митев изясни, че изявлението не е било излъчено, тъй като нарушавало публицистичните стандарти на медията. Междувременно от съветското посолство също излязоха с позиция.

„ Решението на БНР - явно, взето не без напън извън - провокира единствено неразбиране и отчаяние ”, разясняват от задачата на Русия у нас.
Източник: lupa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР