Ново разследване на Антикорупционен фонд“ продължава темата със скандалното дарение

...
Ново разследване на Антикорупционен фонд“ продължава темата със скандалното дарение
Коментари Харесай

„Антикорупционен фонд“ за дарението от фурми: Каква беше целта на мисия ”Абу Даби”?

Ново следствие на „ Антикорупционен фонд “ продължава тематиката със скандалното подаяние от 12 тона фурми, което получи страната ни от ОАЕ. Видеото, озаглавено „ Мисия „ Абу –Даби “ – истини и лъжи “ наблюдава размяната на храни сред България и Обединените арабски емирства, която у нас бе показано като бартер сред производители. Оказва се, че въпросните производители мълчат по тематиката.
Каква е истината за филантропичната задача демонстрират документите:

В един от брифингите на НОЩ, ръководителят му ген. Мутафчийски разгласи, че е осъществена „ сериозна акция с замяна по самодейност на две български компании – „ Интръст “ и „ Градус “, които изнесоха 32 тона храни за ОАЕ и надлежно България е получила 15 тона медицински консумативи “. Припомняме, че сдружението „ Интръст “ е еднолична благосъстоятелност на депутата от Движение за права и свободи и издател Делян Пеевски.

Според показаните във видеото документи става дума за 6 тона медицински средства и 12 тона фурми. „ Размяната “ идва като подаяние от името на ОАЕ на името на Министерството на стопанската система, чиито началник Емил Караниколов персонално отиде до ОАЕ, след което му се наложи да остане 14 дневна карантина в дома си.

Според показаните документи става въпрос за два полета на 12 април 2020 година За единия от тях е посочено, че „ пратката съставлява защитни маски, предоставени от Абу Даби, ОАЕ, под формата на безплатна помощ по отношение на битката против COVID-19 и са предопределени за Българския червен кръст, който ще ги употребява по наставления на Националния спешен щаб “. В фрагменти „ Антикорупционен фонд “ демонстрира, че формалните дарения от ОАЕ постоянно се изпращат с държавен аероплан, който носи държавния герб.

Втората част от подаяние е частно и съставлява замяна на храни. „ Фурмите са ни предоставени от производители на фурми “, декларира министър Караниколов. В документите обаче, се вижда, че снабдител е сдружението „ Пал Технолоджи “ от Абу Даби, което се занимава с инженеринг и строителство, а на посочените телефони не дава отговор никой.

По думите на министърът дарението е направено с условието то да се употребява от Националния действен щаб за потребностите на хората, които имат потребност от тази храна.

Оказва се, че министерството на стопанската система не е очаквало в приложените въздушни товарителници и карго прокламации към двата полета да има фурми и поради това ги оставя в интерес на страната, четем в приложените документи, под които стои подписа на Емил Караниколов.

.

Всъщност получателят афишира дарените фурми за „ занемаряване “ в интерес на страната, с писмо до Агенция „ Митници “. От Агенцията дават „ изоставените в интерес на страната фурми “ на БЧК на 14 април 2020 година

„ Даренията са благородно дело, само че каква тъкмо беше задачата на Мисията „ Абу-Даби “ и за какво компаниите –дарители не желаят да разясняват при питане? “, приключват проверяващите.

Източник: frognews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР