Ново проучване установява модел на постепенно влошаване на отношенията преди

...
Ново проучване установява модел на постепенно влошаване на отношенията преди
Коментари Харесай

Моделите, водещи до изневяра в сериозните връзки според науката

Ново изследване открива модел на последователно утежняване на връзките преди даден човек да изнерви на своя сътрудник. Веднъж щом тази крачка е направена, след това доста рядко се стига до здрави взаимоотношения. Резултатите демонстрират, че преди този момент трагично събитие съществуват ясни маркери, че благосъстоянието е намаляло доста. Всичко това би могло да изясни и откри аргументите, заради които човек прибягва до сходна крачка във връзката си.

" До огромна степен се счита, че изневярата има нездравословни последствия за персоналното богатство и благосъстоянието на връзката ", пишат създателите. 

„ И въпреки всичко емпиричната литература остава неубедителна във връзка с това дали изневярата води до проблеми във връзката, дали съставлява единствено признак на проблематични връзки, или и двете. "

Целта на изследването е да откри дали проблемите в връзките фактически предхождат изневерите, дали настъпват след това (или и двете). Ето за какво откривателите от университета в Тилбург проучват огромна група от към 1000 възрастни германци и ги наблюдават приблизително в продължение на 8 години, с цел да покажат по какъв начин събитията въздействат на техните връзки. 

Включени са общо 947 души (609 причинители на невярност и 338 жертви), като по-голямата част от тях са приключили изследването до края. Всяко лице е било в сериозна връзка и е претърпяло невярност, а към тях е била подбрана друга група, която не е претърпяла такава.

Благосъстоянието на всяко лице е проследено посредством самоотчет, в това число общото психическо богатство, както и удовлетвореността от връзката. 

На първо място, резултатите демонстрират, че след невярност се случва очевидното - хората, които са изневерили на колегата си, оповестяват за по-ниска самокритика, по-ниска задоволеност от връзката и по-ниска фамилиарност. Интересно е, че жертвите на събитието оповестяват единствено за по-ниска самокритика и повече спорове, само че другите индикатори за благоденствие не са намалели.

Въпреки това преди събитията постоянно е имало трагични промени във връзката. Почти всички индикатори за благосъстоянието на връзката последователно понижават преди изневярата, като преди събитието и двете страни оповестяват за повече спорове и по-малко задоволство. 

След събитието преобладаващата част от връзките не се възвръщат, въпреки че при изневеряващите дами и двойките с по-ниски равнища на отдаденост в връзките това не всеки път е правилно. 

За страдание, години наред след събитието изневерите не престават да се разграничават от огромна част от останалите житейски събития: до момента в който множеството хора възвръщат благосъстоянието си след разнообразни съществени събития, тези, забъркани в невярност, не го вършат.

Изследването е оповестено в Psychological Science.

Източник: IFLScience

Източник: obekti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР