Ново проучване установи, че излагането на екстремни температури може да

...
Ново проучване установи, че излагането на екстремни температури може да
Коментари Харесай

Как изменението на климата променя теглото на новородените бебета

Ново изследване откри, че излагането на рискови температури може да повлияе на тежестта на бебетата при раждане, заяви " Евронюз ".

Излагането на мраз или топлинен стрес, изключително в последните стадии на бременността, може да докара до раждане на прекомерно огромни или прекомерно дребни деца за тяхната гестационна възраст (приблизителната дата на раждане).

Теглото при раждане може да повлияе на развиването на детет о и на възможностите му за оцеляване. То може също по този начин да покаже уязвимостта им към заболявания и болести в по-зряла възраст.

Как студовият и топлинният стрес могат да повлияят на тежестта при раждане?

Проучването, извършено от откриватели от Университета за опазване на здравето на популацията " Къртин " в Пърт, преглежда повече от 385 000 бременности в Западна Австралия сред 2000 и 2015 година С помощта на Универсалния показател на топлинния климат (UTCI), който разказва физиологичния комфорт на човешкото тяло при избрани условия, е прегледано излагането на топлинен или леден стрес.

Излагането на топлота от 12 седмици преди зачеването до раждането е оценено, с цел да се откри дали то оказва въздействие върху тежестта при раждане.

От изследваната група 9,8% от децата са родени прекомерно дребни, а 9,9% - прекомерно огромни за гестационната си възраст.
Учените открили, че излагането на рисков мраз или топлинен стрес по време на бременността усилва риска от извънредно тегло при раждане.

Според научните експерти това може да се дължи на обстоятелството, че излагането на термичен стрес усилва дехидратацията и провокира оксидативен стрес и систематични възпалителни реакции, които могат да окажат негативно влияние върху здравето на плода.

Кой е най-застрашен от топлинен и леден стрес?

Средната биотермична изложеност е била сред 8,1 и 30°C, което демонстрира лек студов стрес в долния край и сдържан топлинен стрес в горния завършек на скалата UTCI.

При 1% от хората, които са били най-силно изложени на горния или долния завършек на тази температурна канара, е имало най-голяма възможност да се следят промени в тежестта при раждане . Това важи изключително за изложените на температурен стрес в последните стадии на бременността.

Рискът става по-голям за някои групи, в това число за хората с друга от бялата раса, ражданията на момчета, бременностите при хората на възраст над 35 години, тези в селските региони и тези, които са пушили по време на бременността.

Това способства за възходящия брой доказателства за опасността, която климатичните промени съставляват за репродуктивното здраве . Освен че горещините и студените талази стават все по-чести, те подхранват векторно портативните заболявания, естествените бедствия и дефицита на запаси, като всички те оказват нездравословно влияние върху здравето.
Източник: novinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР