Ново проучване установи, че добавките с витамин D не са

...
Ново проучване установи, че добавките с витамин D не са
Коментари Харесай

Проучване: Витамин D не предотвратява заболявания при повечето хора

Ново изследване откри, че добавките с витамин D не са потребни за всички , само че добавките могат да бъдат потребни за хората с висок риск от рухване и фрактури. Според ново изследване, оповестено в сряда в British Medical Journal, добавките с витамин D не оказват помощ за попречване на болести при множеството хора.

През мрачните зимни месеци на къси дни и облачно небе доста хора може да потърсят изгодите от слънчевата светлина под формата на флакони и да посегнат към добавките на витамин D. Произвеждан по натурален път от кожата при излагане на слънчева светлина , този витамин е нужен за поддържане на здрави кости, зъби и мускули и за попречване на тяхната трошливост и риск от фрактури.

Но обзор на данните от клинични изследвания за въздействието на добавките откри, че опитите за набиране на витамин D посредством добавки не са толкоз потребни.

" Стигаме до заключението, че актуалните доказателства не поддържат потреблението на добавки с витамин D за попречване на болести " , споделя в изказване Марк Боланд, доцент по медицина в Университета в Окланд, Нова Зеландия. Боланд е началник на проучването дружно с Алисън Авенел, клинична катедра по проучвания в региона на здравните науки в Университета в Абърдийн.

Според екипа клиничните изпитвания не са съумели да покажат, че добавките понижават риска, който съставляват паданията и фрактурите за костите и мускулите. Но те признават, че тя може да бъде потребна за хора, които са изложени на висок риск, като да вземем за пример тези в старешки домове и живеещите в страни с по-малко слънчева светлина.

През пролетта и лятото в отдалечените региони на Северното и Южното полукълбо, като северните елементи на Съединени американски щати и Нова Зеландия, хората нормално създават задоволително витамин D посредством слънчевата светлина, на която излагат кожата си и храните в диетата си. Витаминът оказва помощ на организма да усвоява калция, с цел да подтиква растежа и заздравяването на на костите.

Набавянето на задоволително количество витамин D , което в Съединени американски щати се пресмята на 15 микрограма за възрастта от 1 до 70 години, също по този начин предотвратява рахита при децата и остеомалацията - омекване на костите - при възрастните. " Ние се опитваме да предотвратим тези болести ", споделя Авенел.

Но през есента и зимата равнищата спадат. За да се поддържат високи равнища в организма, оказва помощ консумирането на подобаващи храни, като мазна риба, яйчни жълтъци, алено месо и черен дроб - което не всеки може да реализира по подобаващ метод. Според Националния институт по опазване на здравето обогатените храни, в това число мляко, зърнени храни и пасти за мазане, обезпечават най-вече витамин D в американската диета.

" В Съединени американски щати приемът на витамин D (чрез храната) е по-висок ", споделя Авенел.

В страни като Обединеното кралство обаче храните не се обогатяват толкоз постоянно и по тази причина се предлагат добавки. Доскоро рекомендациите се отнасяха най-вече за хора с висок риск от рахит и остеомалация, само че това лято Public Health England предложи на всички да одобряват добавки с еквивалента на 10 микрограма дневно.

" Това е огромна смяна " , споделя Авенел. " Не считаме, че доказателствата поддържат нуждата от това през зимата ".

Спорът „ за “ и „ срещу “ използването на добавки с витамин D се води от дълго време, само че откакто в този спор се слага под въпрос изгодата от него - с изключение на при хората с висок риск - доста специалисти се опълчват, страхувайки се от последствията, в случай че хората спрат да го одобряват.

" Ако не се обърне внимание на ниския статус на витамин D в детството, юношеството, при дамите в детеродна възраст и при възрастните хора , това може да има съществени дълготрайни последствия за публичното здраве ", споделя Дейвид Ричардсън, гост-професор по биология на храните в Университета в Рединг. " Необходими са незабавни дейности, защото има от ден на ден доказателства за огромното разпространяване на непълнота на витамин D измежду популацията в Европа ".
Източник: dariknews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР