Ново проучване успява да докаже, че ако не сме се

...
Ново проучване успява да докаже, че ако не сме се
Коментари Харесай

Изследване изясни дали сънят за красота е мит

Ново изследване съумява да потвърди, че в случай че не сме се наспали, не сме толкоз атрактивни за близките, колкото, в случай че сме спали най-малко 8 часа. Дори единствено няколко нощи недоспиване са задоволителни за този (де)ефект. В проучването на Института Каролинска взели участие 25 студенти, които трявало да се наспят добре две следващи вечери. За да са сигурни, че това е по този начин, те им сложили особено устройство, с което да засичат нощните им придвижвания. Следващите две нощи те трябвало да лимитират съня си до 4 часа. В края на всеки стадий, учените им създали и фотоси без грим.

След това откривателите посочили фотосите на 122 непознати и ги помолили да ги оценят по атрактивност, здраве, надеждност и унесеност. Те също по този начин ги попитали доколко биха желали да поддържат връзка с индивида на фотографията.

Резултатите са забавни, само че не и изненадващи – недоспалите получили по-ниска оценка за актрактивност, а и множеството хора не желали да поддържат връзка с тях, тъй като „ не наподобяват здрави “. „ Болнавото лъчение, дали поради липса на сън или поради нещо друго, може да задейства механизма за отбягване на заболявания в близките “, споделя откривателите.

Д-р Гейл Бруър, специалист по логика на психиката в Университета в Ливърпул и член на Британската асоциация по логика на психиката, споделя: „ Оценката за атрактивност постоянно е несъзнателна, само че ние всички я вършим и виждаме даже дребни неща. Като това дали някой наподобява изтощен или болен. Искаме сътрудниците ни да бъдат секси и енергични. Това изследване е положително увещание за това какъв брой значим е сънят “.
Източник: blitz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР