Ново проучване твърди, че астрономи са открили планета с почти

...
Ново проучване твърди, че астрономи са открили планета с почти
Коментари Харесай

Откриха екзопланета близнак на Земята

Ново изследване твърди, че астрономи са разкрили планета с съвсем същия размер като Земята, която има орбита в обитаемата зона на звездата си, където течна вода може да съществува. Наличието на течна вода демонстрира, че планетата би могла да поддържа живот.

Този новооткрит свят, наименуван Kepler-1649c, е на 300 светлинни години от Земята и обикаля към звезда, която е с към една четвърт от размера на нашето Слънце.

Вълнуващото е, че от всички към 2000 екзопланети, открити благодарение на наблюдения от галактическия телескоп Kepler, този свят е най-подобен на Земята, както по размери, по този начин и по планирана температура, споделят от НАСА.

„ Този завладяващ, отдалечен свят ни дава още по-голяма вяра, че втора Земя лежи измежду звездите и чака да бъде открита “, споделя Томас Зурбухен, асоцииран админ на дирекцията за научна задача на НАСА във Вашингтон.

Въпреки че от НАСА споделят, че има и други екзопланети, които са по-близо до Земята по размери, а други може да са по-близо до Земята по температура, няма друга екзопланета, която да е по-близо до Земята и в двете стойности, която също да се намира в обитаемата зона на нейната звездна система.

Този новооткрит свят е единствено 1,06 пъти по-голям от нашата планета. Също по този начин количеството звездна светлина, което получава от звездата-домакин, е 75% от количеството светлина, което Земята получава от нашето Слънце – което значи, че температурата на екзопланетата може да е сходна на тази на Земята.

Но има и основна разлика – за разлика от Земята, тя обикаля към звезда алено джудже. Този вид звезди са известни със звездни пламъци, които могат да създадат околната среда на всяка планета сложна за евентуален живот.

Учените са разкрили тази планета, преглеждайки остарели наблюдения от галактическия телескоп Kepler, който организацията спря през 2018 година (Въпреки че задачата Kepler на НАСА завърши през 2018 година, когато свърши горивото на галактическия телескоп, учените към момента вършат открития, до момента в който не престават да изследват информацията, която Кеплер изпрати назад на Земята.)

„ Колкото повече данни получаваме, толкоз повече признаци виждаме, сочещи концепцията, че евентуално обитаемите екзопланети с размер на Земята са постоянно срещани към тези типове звезди “, споделя водещият създател на проучването Андрю Вандербург, откривател от Тексаския университет в Остин.

„ С червени джуджета съвсем на всички места към нашата вселена и тези дребни, евентуално обитаеми и скалисти планети към тях, вероятността една от тях да не е прекомерно друга от нашата Земя наподобява малко по-голяма “, споделя той.

Новото изследване е оповестено в списание The Astrophysical Journal Letters.

Източник: megavselena.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР