Ново проучване сочи, че преболедувалите от новия коронавирус имат по-висок

...
Ново проучване сочи, че преболедувалите от новия коронавирус имат по-висок
Коментари Харесай

COVID-19 повишава риска от психични и мозъчни заболявания, сочи проучване

Ново изследване сочи, че преболедувалите от новия ковид имат по-висок риск от това да развият психологични или мозъчни болести в границите на шест месеца след позитивния им тест за болестта. В цифри – един на всеки осем души развива такова заболяване.

Анализът, който към момента не е рецензиран, сочи, че тези числа са още по-стряскащи при хората, които имат предходни сходни диагнози. Тогава при един от трима се открива неврологични или психологични болести.

Проучването открива, че един на всеки девет от преболедувалите получава диагноза като меланхолия или инсулт, въпреки в никакъв случай да не се е налагало да върви до болница, до момента в който е бил болен от COVID-19.

За да схванат има ли връзка сред ковид и тези болести, учените преглеждат електронните здравни досиета на 236 679 пациента с COVID-19, измежду които има такива боледували вкъщи, както и в болница. Те съпоставят тези данни с група от хора, които са изкарали елементарен грип, както и с група, страдала от зараза на дихателните пътища. Всички случаи са от 20 януари до 13 декември 2020 година

При анализът са взети поради също други рискови фактори, като възраст, пол, съпътстващи болести и социално-икономически статус. Учените откриват, че случаите на неврологично или психиатрично заболяване при прекаралите COVID-19 в границите на шест месеца след заболяването са 33,6%. За съвсем 13% от участниците това е първа сходна диагноза.

В същото време учените показват, че не би трябвало да се изключва опцията тези болести просто да не са били диагностицирани преди боледуването от COVID-19.

Това е следващото изследване, което разкрива връзката сред ковид и последвали неврологични и психологични проблеми.
Източник: btvnovinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР