Ново проучване разкрива, че рибите са способни да решават прости

...
Ново проучване разкрива, че рибите са способни да решават прости
Коментари Харесай

Доказано! Рибите могат да смятат

Ново изследване разкрива, че риби те са способни да вземат решение елементарни математически задания, също като хората!

Изследователи от Германия са открили, че и цихлидите, и скатовете са способни да разпознават и пресмятат дребни задания, без да се постанова да броят - тъкмо както човек гледа дребните си пари на масата, оповестява " Стъди Файндс ".

" Обучихме животните да правят елементарни събирания и изваждания ", изяснява доктор Вера Шлюсел от Института по зоология към Университета в Бон в известие до медиите. " При това те трябваше да усилват или понижават първична стойност с единица ".

Въпреки че някои назовават риби те " простаците на животинското царство " поради продължителността на паметта им - която може да трае единствено три секунди - новото проучване разкрива способността им за събиране и изваждане от едно до пет.

Числените им умения са на равнището на други типове безгръбначни и гръбначни животни и специалистите стартират да подозират, че те са толкоз интелигентни, колкото птиците и бозайниците.

При опитите екипът образова животните да разпознават синия и жълтия цвят като знаци за събиране или изваждане с коефициент едно. Осем от риби те били сладководни скатове, а останалите - тип цихлиди. По време на опитите синьото означавало " добави единица ", а жълтото - " извади единица ".

Авторите на проучването посочили на всяка от риби те карти с фигури, изобразяващи единия или другия цвят в аквариума им, и по-късно им показали две малки врати. Те съдържали знаци с друг брой фигури - една от които била верният математически отговор. Например, в случай че рибката види три сини фигури, тя ще прибави единица към три и ще преплува през вратата, на която са изобразени четири фигури - получавайки хранителна премия за верния отговор.

Шест риби цихлиди и три ската се научили поредно да свързват синьото със събиране, а жълтото - с изваждане. Средно за решаването на математическите задания на цихлидите били нужни 28 урока, а на скатовете - 68 урока. Като цяло те се показали добре, макар че събирането било по-лесно за асимилиране. Като цяло триумфът на риби те цихлиди е друг, като те дават отговор вярно в 296 от 381 теста (78%). В същото време скатовете дали отговор на 169 от 180 (94 %). При теста за изваждане цихлидите дали отговор вярно на 264 от 381 (69%), до момента в който скатовете се справили със 161 от 180 (89%).

Екипът отбелязва, че откритията им са изненадващи, защото математическите умения нямат явна изгода за нито един от типовете, заяви БГНЕС.

" Нито един от типовете не гнезди, нито има налична информация за желания към избрани по величина обществени групи ", споделят откривателите.

Възможно е обаче риби те, които са положителни по математика, да имат значими екологични преимущества, които учените към момента не са разкрили.

" Аритметичните качества биха могли да бъдат един от многото когнитивни странични артикули, потребни за възстановяване на самостоятелното различаване (напр. посредством потребление на фенотипни характеристики) или да оказват помощ за разкриване на изменящи се условия на околната среда или обществени условия ", изяснява екипът. " Тъй като и двата типа живеят в комплицирани местообитания (скалисто езеро и среда на коралов риф), избрана степен на поведенческа еластичност е от значително значение за оцеляването. "

Снимка: Pixabay
Източник: novinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР