Ново проучване поражда опасения относно дългосрочната достъпност на научните изследвания,

...
Ново проучване поражда опасения относно дългосрочната достъпност на научните изследвания,
Коментари Харесай

Няма други архиви: човечеството ще загуби научните си постижения, ако изданията фалират

Ново изследване поражда опасения по отношение на дълготрайната досегаемост на научните проучвания, оповестява Ars Technica. Мартин Ив от Crossref ревизира до какъв брой добре и надеждно издателите съхраняват своите цифрови изявления в архиви.

По-рано физическите копия в библиотеките осигуряваха оцеляването на научните познания. Дигиталната гражданска война обаче трансферира отговорността за запазването и съхранението. Въпреки, че системи като DOI оказват помощ за намирането на цифровите документи, те зависят от съществуването на архивни копия. Анализът на повече от 7 милиона DOI, извършен от Мартин, разкри тревожна наклонност: забележителна част от оповестените проучвания нямат непрекъснат авариен списък. По-малко от 1% от издателите съхраняват по-голямата част от материалите в няколко архива, а повече от една трета наподобява, че въобще нямат система за архивиране.

Последиците от такава липса на предпазване са доста плачевни. Загубата на достъп до минали проучвания отслабва фундамента на бъдещия теоретичен напредък. Изграждането на познания се опира на верига от връзки и препратки и неналичието на звена слага под...

Прочетете целия материал в cash.bg
Източник: cash.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР