Ново проучване показва, че мъжете, които залагат на конни състезания,

...
Ново проучване показва, че мъжете, които залагат на конни състезания,
Коментари Харесай

Проучване: Мъжете с високо IQ са по-склонни да извършват тази необичайна дейност

Ново изследване демонстрира, че мъжете, които залагат на конни надпревари, нормално са по-умни от тези, които не го вършат. Изследването, оповестено в Журнал за поведенчески решения и вземането им (Journal of Behavioral Decision Making), прави разбор измежду 15 500 мъже от Финландия, които залагат и открива, че феновете на конните надбягвания имат коефициент на просветеност, който е по-висок от междинния. Това е забавен и позитивен поврат за общоприетото разбиране за хората, които обичат да вършат игрални залози. Разбира се, в този момент те могат да се възползват и от опциите, които им дава , само че дано първо се върнем на изследването.

 

Изследователите Нико Сухонен, Туомо Кайнулайнен, Яни Саастамойнен и професор Дейвид Форест от Университета на Източна Финландия и Университета на Ливърпул се концентрират върху онлайн конни надбягвания, употребявайки напълно мъже от финландската войска. Те вършат IQ проби като част от условията, преди да бъдат признати в армията.

 

Изследователите съчетават навиците за онлайн
залагания на субектите с други индикатори като обучение, приходи и икономическо положение.

 

Проучването заключава, че субектите с по-висок коефициент на просветеност са имали желания към
хазарта, основан на личностни умения, като покер и конни надбягвания, вместо залагания основани на шанса, като лотария и слот машини.

 

По-ранни проучвания акцентират връзката сред конните надбягвания и аристокрацията, изключително в Англия от 19-ти век. Членовете на кралското семейство и висшата класа са употребявали притежаването на коне и надпреварите, с цел да подобрят общественото си състояние.

 

Въпреки това, нахлуването на новобогаташите в края на века в конните надбягвания понижава въздействието на аристокрацията. Но притежаването на спортен кон е скъпо начинание към момента непокътнато за богатите. Залагането на тях не е нещо за всички, което нормално се вижда в известните спортове като футбол или ръгби, изключително заради „ комплицираните решения “, които залагащите в конните надбягвания би трябвало да вземат.

 

Освен това
залагането на конни надбягвания има друга степен на трудност. В някои надпревари залагането може да включва тъкмо прогнозиране на спечелилите. В други от залагащите може да се изисква освен да изберат спечелили, само че и класирани на второ и трето място коне в верния ред.

 

Едно изследване, извършено в Невада, Лас Вегас през 2019 година – още веднъж от същите откриватели – означи, че връзката сред интелигентността и
хазарта не е изследвана задоволително. Те обаче изясняват, че „ високият коефициент на просветеност (IQ) е позитивно обвързван с присъединяване в залаганията ”.

 

Изследователите означават, че хората, които залагат на коне, имат наклонност да бъдат по-интелигентни, тъй като, за разлика от други
залози, те би трябвало постоянно да вземат по-сложни решения. „ В съпоставяне със междинния мъж в нашата извадка, междинният залагащ има по-висок коефициент на просветеност “, отбелязва създателя Дейвид Форест.

 

„ Възможно е интелигентните хора и тези със качества да вършат комплицирани калкулации да изпитват задоволство от впускането си в задания, включващи „ разтрошаване на цифри “, което се случва при
залагане на конни надпревари. Те се любуват на интелектуалното предизвикателство “, споделят откривателите.

 

Освен това откривателите откриват забавна причинност – за всяка добавена точка IQ, комарджиите харчат към 800 паунда повече за конни надбягвания – нарастване от 21 %.

 

Проучването сподели, че единствено 19 % от участниците с по-висок коефициент на просветеност избират да вършат съществени
залози, до момента в който по-умните избират да вършат по-сложни залози.

 

Покойната кралица Елизабет II, макар че не е прочут комарджия, се слави в предишното като притежател на конюшни с печеливши чистокръвни животни, които й оказват помощ да натрупа към 6,7 милиона паунда за интервал от 30 години, започвайки през 1988 година През 2013 година нейният спортен кон, Естимейт, печели влиятелната Златна купа в Роял Аскот.

 

Изследователите настояват, че залагащите се стремят да съпоставят избора си на
залагане с техния коефициент на просветеност, само че те предизвестиха, че тяхното изследване въпреки всичко не би трябвало да се употребява за правене на систематизирания за други форми на хазарт.

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР