Ново проучване, направено върху Гьобекли тепе – структура на близо

...
Ново проучване, направено върху Гьобекли тепе – структура на близо
Коментари Харесай

Строителите на „най-стария храм в света“ са имали завидни познания по геометрия

Ново изследване, направено върху Гьобекли тепе – конструкция на близо 11 500 години в Горна Месопотамия – удостовери, че това е едно от най-невероятните места в човешката история.

Археолози от Университета на Тел Авив и Израелското министерство по античността приложиха основан на логаритъм разбор към архитектурната конструкция на Гьобекли тепе и откриха, че тази праисторическа сграда, известна като „ най-старият храм в света “, не съставлява елементарна структура с сложени по чудноват метод структури. Напротив – тя е в действителност точно повдигнат комплекс, към който са приложени голям брой геометрични правила. Като имаме поради, че Гьобекли тепе е издигната преди 11 500 години – преди необятното разпространяване на земеделието и 6000 години преди Стоунхендж – това е същинско достижение.

Откритията са оповестени в Cambridge Archaeological Journal.

“Гьобекли Тепе е едно археологическо знамение - казва археологът Ави Гофер от Университета в Тел Авив. - Тъй като липсват доказателства за съществуването на земеделие или отглеждане на животни по това време, се счита, че комплекъст е бил построен от ловци-събирачи. Арихетктурната му трудност, обаче, е необикновена за тях ”.

Според откривателите, които употребявали пространствени логаритми за премерване и разбор на архитектурата на Гьобекли Тепе, комплексът не се състои от обособени, несвързани структури, а от заграждения и колони, проектирани дружно, които може би са построени по едно и също време, обратно на първичните схващания.

Най-значими са трите заграждения в средата на Гьобекли Тепе - B, C и D, които наподобяват свързани геометрично и образуват съвсем съвършен равностранен триъгълник – форма, която подсказва йерархична връзка и избран ред сред тях.

“Загражденията са с друга форма и размери, по тази причина възможностите да образуват равностранен триъгълник инцидентно са доста дребни ”, споделя археологът и съавтор на проучването Гил Хаклай.

Подобни умения за авансово обмисляне – изключително хиляди години преди появяването на писмеността, евентуално са налагали използването на различен тип маркери за изработването на спонтанна карта.

Откритията значат и, че за построяването на амбициозните структури е била нужна доста повече мускулна мощ, от в началото считаното.

Разбира се, допустимо е тези комплицирани геометрични структури да са били построени за по-дълъг интервал от време – даже епохи.

До момента са разкрити едвам 5% от Гьобекли Тепе - подземен се крият доста други заграждения и структури.

Без значени какви секрети крият тези камери, откривателите са безапелационни, че комплексът бележи повратна точка в човешката история. Не единствено във връзка с архитекутрата, само че и на еволюцията на обществото.

Инстинктът за шерване в обществата на ловците-събирачи почнал да избледнява и да отстъпва място на неравенството – към този момент имало управителна фигура – шаман или политически водач – и архитекти, способни да предизвикват и изпълнят сходен план.

Източник: Обекти
Източник: manager.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР