Ново проучване на учени от НАСА и японския университет в

...
Ново проучване на учени от НАСА и японския университет в
Коментари Харесай

НАСА преброи заблудените планети в нашата галактика – те са около един трилион.

Ново изследване на учени от НАСА и японския университет в Осака демонстрира, че има доста повече блуждаещи планети, които се движат в пространството, без да са свързани със звезда, в сравнение с се смяташе до момента. Тези обекти не могат да се видят непосредствено, защото са изцяло тъмни. Те могат да бъдат открити единствено посредством резултата на линзиране, когато гравитацията на планетата трансформира яркостта на фоновата звезда. В нашата вселена има 20 пъти повече такива „ изгнаници “, в сравнение с звезди – към един трилион.

Изводите на учените се базират на деветгодишно изследване, наречено MOA (Microlensing Observations in Astrophysics), извършено в обсерваторията на университета Маунт Джон в Нова Зеландия. Екипът към този момент е разкрил втора заблудена планета с масата на Земята. Статията, описваща откритието, ще бъде оповестена в идващия брой на The Astronomical Journal. В същото списание ще бъде оповестен разбор, който демонстрира, че в нашата вселена има шест пъти повече блуждаещи планети, в сравнение с светове, обикалящи към звезди.

Човечеството към този момент е разкрило над 5300 планети отвън Слънчевата система. По-голямата част от тези светове са или големи, или доста близки до звездата-домакин, или и двете. Планетите „ скитници “ нормално са дребни или имат маси като земната. Това се дължи на обстоятелството, че по време на образуването на планетарните системи планетите с по-малки маси са по-малко гравитационно свързани със своята звезда и за тях е по-лесно да изоставен звездната си система по време на комплицираните гравитационни маневри за довеждане докрай на стадия на образуване на планетите в нея.

Източник: kaldata.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР