Ново проучване на екип от университета в Питсбърг открива маркери

...
Ново проучване на екип от университета в Питсбърг открива маркери
Коментари Харесай

Кръвен тест може да разкрие биологичната ви възраст и да предскаже риска от заболявания

Ново изследване на екип от университета в Питсбърг открива маркери на кръвна основа, които могат да разкрият биологичната възраст на индивида. Това от своя страна ще помогне за лекуването на разнообразни здравословни проблеми, които се появят с напредването на възрастта.

Имаме действителна възраст - броят на годините, през които сме живели - и биологична, която в най-общи линии съставлява износването на клетките и органите. Когато знаем тази биологична възраст, ние можем да определим доста по-точно риска от обещано заболяване, да приспособяваме по-прецизно лекуването и да разберем другите темпове, на които телата ни отхвърлят да действат с течение на времето.

" Представете си двама души на 65 години ", споделя Адити Гуркар, гериатър от университета в Питсбърг. " Единият кара колело до работа и върви на ски през уикендите, а другият не може да изкачи и стълби. "

" Те са на една и съща хронологична възраст, само че на доста друга биологична възраст. Защо тези двама души остаряват по друг метод? "

За да отговорят на този въпрос, откривателите прибягват до помощта на 196 възрастни хора, разграничени на две групи: едната от доброволци със „ млади “ тела на възраст 75+, а другата - 65-75- годишни, чийто организми са се състарили по-бързо.

Първите могат да изкачват стълби или да вървят в продължение на 15 минути, без да почиват, до момента в който тези във втората група би трябвало да вършат почивки по време на всяка активност. Това разграничаване дава опция на изследователския екип да прегледа разликите сред групите на молекулярно равнище.

По-специално, откривателите търсят разнообразни метаболити - дребни молекули, оставени от биологичните процеси в тялото. Те могат да се употребяват като доказателство за това кои процеси се случват и какъв брой добре протичат.

Идентифицирани са общо 25 метаболита, които демонстрират обилни разлики сред хората с млади тела и тези, чийто организми остаряват по-бързо. Тази група молекули е наречена метаболитен показател на здравословното стареене (HAM). Екипът също по този начин разпознава три метаболита, които, наподобява, са изключително значими за ръководството на биологичното стареене.

" Решихме да разгледаме метаболитите, тъй като те са динамични ", споделя Гуркар. " Променят се в действително време, с цел да отразяват нашето здраве и по какъв начин се усещаме, и имаме силата да им влияем посредством метода си на живот, диетата и околната среда. "

Учените организират проби върху обособена група доброволци и с помощта на показателя HAM съумяват да дефинират биологичната им възраст с 68% акуратност.

С течение на времето и осъществяването на спомагателни проучвания би могло да се създаде кръвен тест за бърза и лесна оценка на биологичната възраст. Той би могъл да се употребява при по-млади хора, когато измененията в молекулярните процеси са по-лесни за модифициране: да вземем за пример при човек на 30 години, на който е казано, че биологичната му възраст е доста по-висока, в сравнение с би трябвало да бъде.

" Тогава той би могъл да се замисли за ранна смяна на аспектите на метода си на живот - без значение дали става въпрос за възстановяване на съня, диетата или режима на извършения - с цел да се надяваме да промени биологичната си възраст ", споделя Гуркар.

Изследването е оповестено в Aging Cell.

Източник: Science Alert

Източник: obekti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР