Ново проучване, което според изследователи трябва да бъде предупредителен сигнал

...
Ново проучване, което според изследователи трябва да бъде предупредителен сигнал
Коментари Харесай

Изследователи: Срив на реколтите в световен мащаб заплашва със скок на цените и граждански вълнения

Ново изследване, което съгласно откриватели би трябвало да бъде " сигнален сигнал " за опасността, която изменението на климата съставлява за питателните ни системи, демонстрира, че рисковете от неуспех на реколтата в няколко международни стопанства са били подценени.


Производството на храни е по едно и също време главен източник на излъчвания, причиняващи стопляне на планетата, и е мощно изложено на въздействието на климатичните промени, като климатичните модели и моделите на културите се употребяват, с цел да се откри какви биха могли да бъдат последствията от стоплянето на света.

В новото проучване, оповестено в Nature Communications, откриватели от Съединените щати и Германия преглеждат вероятността няколко съществени района за произвеждане на храни да пострадат по едно и също време от ниски добиви. Тези събития могат да доведат до скок на цените, продоволствена неустановеност и даже до цивилен безредици, споделя водещият създател Кай Корнхубер, откривател от Колумбийския университет и Германския съвет за външни връзки.

С " увеличението на концентрацията на парниковите газове навлизаме в тези неразучени води, в които ни е мъчно да имаме в действителност точна визия с какъв вид рискови феномени ще се сблъскаме ", сподели той пред Агенция Франс Прес. " Ние демонстрираме, че тези типове съпътстващи събития в действителност са значително подценени ".

В изследването са прегледани данни от наблюдения и климатични модели за интервала 1960-2014 година, а по-късно и прогнози за 2045-2099 година

Изследователите първо разгледали въздействието на въздушните течения, които дефинират метеорологичните модели в доста от най-важните райони за произвеждане на култури в света. Те открили, че струйното течение, протичащо под формата на огромни талази, оказва изключително доста влияние върху основни селскостопански райони в Северна Америка, Източна Европа и Източна Азия, като понижението на реколтата доближава до 7%.

Изследователите откриват също по този начин, че това е било обвързвано с едновременни неуспехи на реколтата в предишното.


Пример за това е 2010 година, когато съмненията на реактивното течение са свързани както с рискови горещини в някои елементи на Русия, по този начин и с опустошителни наводнения в Пакистан, които са нанесли вреди на реколтата, споделя Корнхубер.

Проучването преглежда и до каква степен добре компютърните модели правят оценка тези опасности и открива, че въпреки да демонстрират добре атмосферното придвижване на струйното течение, те подценяват мащаба на рисковите феномени, които то провокира на земята.

Корнхубер съобщи, че изследването би трябвало да бъде " сигнал за пробуждане във връзка с нашите несигурности " за въздействието на изменението на климата върху хранителния бранш, с по-чести и интензивни рискови метеорологични феномени и все по-сложни комбинации от рискови феномени.

" Трябва да сме готови за тези типове комплицирани климатични опасности в бъдеще, а моделите сега наподобява не отразяват това ", сподели той.

В понеделник ръководителят на Организация на обединените нации по правата на индивида Фолкер Тюрк предизвести за " в действителност ужасяващо " антиутопично бъдеще на апетит и страдалчество, защото рисковите феномени, провокирани от изменението на климата, засягат посевите, добитъка и значими екосистеми.

По време на спор в Организация на обединените нации по отношение на правото на храна той съобщи, че през 2021 година повече от 828 милиона души ще страдат от апетит, а изменението на климата може да усили този брой с 80 милиона доникъде на века, и укори международните водачи в краткосрочно мислене. /БГНЕС

Източник: bgnes.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР