Ново преизчисляване на пенсиите от 1 януари догодина, предвиждат промени

...
Ново преизчисляване на пенсиите от 1 януари догодина, предвиждат промени
Коментари Харесай

Задава се голяма промяна с размера на пенсиите след броени дни

Ново преизчисляване на пенсиите от 1 януари следващата година, плануват промени в Закона за бюджета на държавното публично обезпечаване, внесени от сред двете четения на законопроекта.

Предлага се трудовите пенсии и тези за неработоспособност, чийто размер към края на тази година е изчислен при коефициент за година стаж, друг от 1,35, да се променят, като при всички последвали промени на пенсията се вземе коефициент от 1,35.

Друго предложение планува минималното обезщетение за безработица да стане 26 лв., а не както е заложено в бюджета на ДОО – 18 лв.. За оптималния размер е планувано то да стане 107,14 лева

От предлага втората година от майчинството да се заплаща една минимална заплата в размер на 933 лв., колкото става тя от началото на идната година, а не 780 лв. както е в този момент.

Освен това от оферират да се начислява рента върху вземанията за невнесени осигуровки, както и такива за в допълнение пенсионно обезпечаване, които са забавени повече от 6 месеца. Лихвата да бъде в размер на главния лихвен % плюс 15 пункта.

От също желаят да се увеличи минималното обезщетение при безработица, като тане 22 лв.. Според претекстовете на депутатите хората, получаващи минимално обезщетение за безработица, са една от групите с най-голям обществен риск. 

Друга смяна е да се резервира минималният застрахователен приход за земеделските стопани и тютюнопроизводители на 780 лв., а не както е планувано той да стане 933 лв. от следващата година. Така съгласно вносителите на законопроекта, ще се резервира активността на дребните и дребни аграрни производители.

Искане за нарастване на минималното обезщетение за безработица е импортирано и от депутати на „ “, като съгласно тях то би трябвало да стане 30 лв. от следващата година. И те упорстват майките да получават 933 лв. през втората година на майчинството, написа pariteni.bg.

Последвайте канала на
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР