Ново правило на ФИФА относно трансферите на футболисти в света

...
Ново правило на ФИФА относно трансферите на футболисти в света
Коментари Харесай

Ново правило на ФИФА взривява трансферния пазар

Ново предписание на ФИФА по отношение на прехвърлянията на футболисти в света може да влезе в действие от 1 юли 2022 година Според него сътрудници, юристи, членове на фамилията или който и да е, който работи като представител на спортиста, повече няма да получава милиони комисиони за прехвърляния. Вече има план за новото предписание, който е задоволително явен, макар че към момента следва да бъде направен дефинитивно. Големите играчи на пазара и сътрудници на звездите като Мино Райола, представител на Ерлинг Холанд, са формирали общ фронт, тъй като считат законността на правилото за повече от съмнителна въз основа на общностното право и е повече от евентуално да заведат групов иск, в случай че влезе в действие. Според главната норма на правилото те няма да могат да получат повече от 6% от прехвърлянето във тип на комисионна.

Към днешна дата няма данъчен закон за агентските комисионни. Препоръката на ФИФА е те да не надвишават 6%. Това сега е химера и през последния сезон сумите за комисионни надвишават 450 милиона евро. Английската федерация е по-строга в този смисъл и в отчета си показва и кои са комисионерите. Вярно е, че откакто ФИФА раздели сътрудниците и остави всяка федерация да ръководи този въпрос, несъразмерният надзор върху този пазар е изгубен, тъй като е отвън правната рамка на ФИФА. Това вкара безконечен брой външни сътрудници в интервенциите сред юристи, родственици, финансови сътрудници и така нататък Висшият футболен орган не е способен сега при спорове сред играчи и клубове.

За да си върне контрола, новото предписание, което стартира да се оформя вследствие на комисионни като тази на Райола от 48 милиона евро за прехвърлянето на Погба от Ювентус в Юнайтед за 105 милиона евро, има намерение да вкара още веднъж медиатор или сътрудник във Футболното семейство и да сътвори нов орган, Клирингова къща, който ще ръководи всички заплащания. Клубовете ще заплащат комисионната на ФИФА и този орган ще прави прехвърлянията на представителите, изпълнявайки ролята на един тип управител. Плащанията към този момент няма да минават от клуб към сътрудник, а през FIFA, с цел да се подсигурява, че комисионните не надвишават тези 6%. Друга смяна в новото предписание е обвързвана с договорите сред състезател и сътрудник, които не престават от две до три години.

С новото предписание сътрудникът може да си начислява единствено 3% комисионна от заплатата на играча, които ще се поемат от самия футболист, и още 3%, които ще бъдат платени от купуващия клуб.
Ако сътрудниците се съберат, с цел да защитят правата си, ще заведат иск в съд на страна от Европейския съюз и магистратът ще дефинира дали нормата опонира на закона за свободния пазар и свободното придвижване на капитали и услуги, т.е в случай че е в несъгласие с Договора за действието на Европейския съюз.
Източник: pik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР