Ново постижение за България в областта на науката. 17-годишният Радостин

...
Ново постижение за България в областта на науката. 17-годишният Радостин
Коментари Харесай

17-годишен българин е сред топ 5 в програмата на Масачузетския технологичен университет

Ново достижение за България в региона на науката. 17-годишният Радостин Чолаков е част от топ 5 на младите научни откриватели. Той е един от двамата българи, взели участие в тазгодишната лятна школа на Масачузетския софтуерен институт в Съединени американски щати.Отличието получава за теоретичен труд в региона на информатиката, оповестява Алис Любомирова от Нова ТВ.

За Радостин програмирането потегля „ на игра ” още в началните класове. Наскоро той влиза в топ 5 за най-хубаво устно и документално показване на теоретичен план след 6-месечна школа към Изследователския теоретичен институт в Съединени американски щати.

„ Моят план беше за квантуване на огромни езикови модели ”, сподели Радостин.

Тези модели стоят зад услуги като ChatGPT. Целта на плана на групата на Радостин е да сътвори нов аналог, който да бъде по-малък като размер, само че наличен за множеството хора.

„ Правехме това посредством по този начин нареченото „ квантуване ”. В нашия случай закръгляхме другите цифри в моделите към по-малко на брой вероятни стойности, с цел да може крайният модел да бъде по-малък ", показа момчето.

За спортния детайл на школата Радостин споделя сбито.

„ Мога да кажа, че безусловно всички участници там са доста положителни ”.

Но с изключение на интернационален авторитет, той печели за себе си и значими познанства. Работата по плана на Радостин продължава и в идващите месеци. 17-годишното момче има и проекти след довеждане докрай на учебно заведение. Засега ги оставя в загадка. Споделя единствено, че когато му пристигна времето, ще опита да продължи висшето си обучение зад Океана.
Източник: faktor.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР