Ново поскъпване на цената на газа с 14 %, обсъди

...
Ново поскъпване на цената на газа с 14 %, обсъди
Коментари Харесай

КЕВР очаква поскъпване на природния газ с повече от прогнозираните 14%

Ново повишаване на цената на газа с 14 %, разиска през днешния ден Комисията за енергийно и водно контролиране. С предлагането синьото гориво ще коства 117 лв. за мегават час. Цената на газа скочи с над 100 % единствено през тази година и явно ще посрещнем новата 2022 година с още едно нарастване.

Шефът на " Булгаргаз " изясни за какво се постанова следващото повишаване на синьото гориво.

" Председателят на КЕВР Иван Иванов прикани страната да се намеси с ограничения за компенсиране на бита и бизнеса поради газа ", сподели Николай Павлов, изпълнителен шеф на " Булгаргаз ".

Председателят на КЕВР Иван Иванов съобщи, че съществува неправилно усещане, че енергийната комисия дефинира цената на природния газ.

" Искам напълно ясно да заявя, КЕВР, според закона и подзаконовите нормативни актове, само утвърждава цената на природния газ. Заявлението, което идва от " Булгаргаз ", ние ревизираме дали е в сходство с българското законодателство, с европейското законодателство, с подзаконовите актове на Република България и в сходство с договорите на " Булгаргаз " с външните снабдители, както от Азербайджан, по този начин и от Русия. Така че КЕВР няма свободата да дефинира цената. Тя просто се произнася само върху заявката и когато заявката е в сходство с тези документи, които изброих, Комисията утвърждава тази цена ", изясни Иван Иванов.



Разбира се всички наблюдават, че последните 20 дни и след заявката, подадено на 10 декември, цената на природния газ на европейските газови хъбове доста се увеличи заради съществуващото напрежение в Европа и в Света и заради това, че в избрани дни потенциала на газопровода Ямал-Европа не е бил употребен от доставчика " Газпром " за количества към Европа, добави Иванов.

" Всичко това докара, както газа и господин Павлов, до 180 евро на мегават час. Но за фючърсните покупко-продажби, последното, което съществува е, че в понеделник те приключиха на 108 евро, а във вторник на 104 евро и 55 цента за мегават на час. Така или другояче това е доста по-високо от фючърсните покупко-продажби, които бяха основа за заявката, което " Булгаргаз " подаде към регулатора на 10 декември. Т.е. би следвало да чакаме едно не малко покачване на цената на природния газ, считано от 1 януари по аргументи, които в действителност са напълно отвън страната и отвън опцията на съответните органи в Република България да въздействат значително на тази цена ", предвижда Иван Иванов.

Председателят на КЕВР разясни още, че защото природният газ беше отвън обсега на мораториума, се оказа по този начин, че топлофикационните сдружения в страната не престават да калкулират една прекомерно ниска цена на природния газ във фактурите за своите клиенти, битови и небитови, а в това време на входа цената на природния газ бързо нараства.

" Надявам се, че ще има от страна на изпълнителната власт и Народното събрание подхванати ограничения за компенсиране на тези в действителност доста огромни финансови усложнения на топлофикационните сдружения ", сподели Иванов.

Според стопански анализатори, страната разполага с нужните финансови лостове, с цел да компенсира по-високата цена на газа.

" България печели толкоз доста от износа на ток и от продажбите на квоти, че може да компенсира най-малко за семействата и топлофикациите цената на газа, тъй че да не се стига до повишаване за семействата на отоплението. Т.е. тези средства ги има. Просто е въпрос механизмът да се посочи и да се получи утвърждение от Европейска комисия ", разяснява икономистът Георги Ангелов.



Работодателите попитаха, за какво България не доставя по 1 милиарда куб. метра по-евтин азерски газ, контрактувани още през 2013 година И не одобряват претекста, че газовата връзка с Гърция не е подготвена.

" При този микс, който имаме, явно не може да се направи по-добра цена. Въпросът е за какво имаме този микс, за какво не използваме повече Азерски газ, а го отклоняваме, макар че по този начин опция има по съществуващите газопроводи и връзки. И това е въпрос, който бизнесът задава, тъй като е известно, че азерският газ сега е в пъти, пъти по-добра цена от този, който получаваме по дълготрайния контракт с " Газпром ", съобщи Васил Велев, ръководител на АИКБ.

Окончателното решение с какъв брой ще нарастне газът ще бъде взето на 1 януари на закрито съвещание на КЕВР.

По тематиката работиха Николай Минков и Цветелина Катанска
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР