Ново поскъпване на тока, газа, парното и топлата вода се

...
Ново поскъпване на тока, газа, парното и топлата вода се
Коментари Харесай

Вдигат цените на тока, газа, парното и топлата вода от юли

Ново повишаване на тока, газа, парното и топлата вода се задава от юли поради покачването на цените на горивата. Това заяви ръководителят на Комисията за енергийно и водно контролиране (КЕВР) Иван Иванов през вчерашния ден.

" От юли се чакат по-високи цени на природния газ, парното, топлата вода и на тока, създаван от топлофикациите по смесен метод, в случай че се резервира наклонността на скок на цените на петрола на интернационалните пазари ", сподели той. Иванов въпреки всичко се застрахова, че е доста рано за точни прогнози и изрази вяра, че през идващия месец интернационалните събития, които са провокирали това повишение, последователно ще отшумят, написа в. " Сега ".

У идващите седмици се чака фрапантно повишаване на горивата, твърди още изданието. По традиция при започване на летния сезон бензинът и дизелът покачват цените си. След оповестеното от американския президент Доналд Тръмп отдръпване на Съединени американски щати от договорката за нуклеарната стратегия на Иран котировките на суровия нефт се подвигнаха до рекордни равнища за последните няколко години. В последните дни на някои места бензинът на дребно доближи и даже мина 2.20 лева за литър. Това обаче отразява скока на котировките от преди към месец. Обикновено цените на горивата на дребно у нас следват международните цени на петрола със забавяне от няколко седмици.

Окончателното решение за новите цени на тока, парното и газа би трябвало да бъде взето от регулатора в последните дни на юни. Преди това работна група от комисията би трябвало да изготви отчет по отношение на настояванията на сдруженията и до каква степен те са основателни. В петък да вземем за пример " Булгаргаз " изиска повишаване на газа с към 16% за третото тримесечие. Според шефа на КЕВР това искане е основателно, " защото цените на петрола на международните пазари се покачиха ". Отделно от това ЕВН и " Енерго-Про " към този момент желаеха покачване на цените на тока с към 6-7%, до момента в който ЧЕЗ настоя за към 16 на 100. " Признаваме единствено такива разноски, които са стопански обосновани ", застрахова се въпреки всичко Иван Иванов и напомни, че за последните три години цената на тока за бита е била нараснала общо с 2.5%.

" Комисията няма да разреши фрапантно покачване на цената на тока ", разяснява тогава Иван Иванов. Сега обаче очевидно са налице други условия. Освен това, в случай че комисията утвърди повишаване на газа над 5%, то автоматизирано ще " повлече " след себе си и останалите цени. По закон би трябвало да има покачване и на парното, и на топлата вода. Природният газ нарастна с 2.6% от април, макар че " Булгаргаз " настоя за нарастване от към 5%. Впоследствие от публичния снабдител заплашиха, че ще търсят правата си в съда. " Ако КЕВР не преразгледа решението на работната група, паричният поток на газовата компания ще бъде нарушен и ще има проблем при нагнетяване на количества газ в находището в Чирен ", предвижда Иван Иванов, началник на дирекция " Лицензионна активност " в " Булгаргаз ".

Редактор: Деница Райкова
Източник: expert.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР