Ново поскъпване на плодовете и зеленчуците, както и по-малко българска

...
Ново поскъпване на плодовете и зеленчуците, както и по-малко българска
Коментари Харесай

Под 1% са българските плодове и зеленчуци при търговията на дребно

Ново повишаване на плодовете и зеленчуците, както и по-малко българска продукция на пазара чакат зеленчукопроизводители поради внезапния скок на цената на водата за напояване през тази година, разгласен от сдружението „ Напоителни системи “.

Повишението на цената на поливната вода е друго в обособените райони в страната, само че в Североизточна България то е най-осезаемо и доближава до 300%. Това сподели за Радио Варна Георги Василев, учредителен секретар на Асоциация " Български пипер ". Той чака плодовете и зеленчуците да нарастнат с най-малко 20%, а българската продукция на пазара да намалее.

" Това ще докара до неконкурентоспособност на българската продукция, която по този начин или другояче е 5-6 пъти по-малко ", разяснява Василев и добави, че от 15-20% дял на пазара, плодовете и зеленчуците може да спаднат до 10%.

" Преди към 20 дни плодовете и зеленчуците, които се продаваха на дребно бяха към 0.5%. Всичко останало е импорт ", сподели още Василев. Именно вносът въздейства и на цените на дребно, които са високи.

" Българските производители по никакъв метод не въздействат на цените на дребно ", безапелационен беше Георги Василев.

Според Василев, България внася продукция от над 150 страни, само че вносът е най-вече от прилежащи страни, които обаче са отвън Европейски Съюз – Турция, Сърбия, Македония, а неотдавна има трендове да се внасят и от Албания и Косово. 

Той предвижда, че площите с плодове и зеленчуци ще продължат да понижават - наклонност, която съгласно него е почнала преди повече от 30 години.

" Няма мощ и организация, която може да спре този тренд ", разяснява още Василев. Според него, страната също няма какво да направи в тази ситуация.

" Държавата и Европейския съюз са най-големите виновници за понижаване на производството на българските плодове и зеленчуци. От влизането ни в Европейски Съюз до момента, към 20 милиарда лв. са се влели в българското селско стопанство, с което производството на българските плодове и зеленчуци е спаднало с 350% ", разясни Георги Василев. Според него, Европейски Съюз няма интерес България да създава повече лична продукция.

Георги Василев счита, че даже и нарастването от 300% на цената на поливната вода няма да помогне на сдружението " Напоителни системи ", което е в тежко финансово положение и с огромни задължения. 

Георги Колев, зеленчукопроизводител с оранжерии в региона на Каварна се притеснява, че повишаването на водата за напояване ще докара и до банкрути в бранша.

Той чака цените да останат високи в идващите два-три месеца, само че побърза и да успокои потребителите, че през летните месеци ще има задоволително българска продукция на пазара, която ще възстановява и цените.
Източник: econ.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР