Ново откритие може да се превърне в хипотеза, която ще

...
Ново откритие може да се превърне в хипотеза, която ще
Коментари Харесай

Откриха извънземен протеин в метеорит

Ново изобретение може да се трансформира в догадка, която ще ни помогне да разберем дали животът може да възникне или да е бил факт и на други места в Слънчевата система. Използвайки нова техника на разбор, учените считат, че са разкрили извънземен протеин в астероид, паднал на Земята преди 30 години.
Ако резултатите от анализите могат да бъдат възпроизведени, това ще бъде първият открит и разпознат протеин, който не е зародил на Земята.

„ Това проучване показва първия протеин, открит в астероид ", пишат откривателите в обява, качена на сървъра arXiv. Работата им занапред следва да бъде прегледана, само че последствията от тази констатация са забележителни.

През последните няколко години метеоритите от по-широката Слънчева система прибавят към разбиранията ни за живота, както го познаваме, някои нови градивни детайли. Цианид, който би могъл да играе роля в построяването на молекули, нужни за живота; рибоза - тип захар, намираща се в РНК и аминокиселини - органични съединения, които се комбинират и образуват протеини.
Учените създали нов обзор на падналите на Земята астероиди. Физикът Малкълм МакГеч от доставчика на свръхпроводникови рентгенови източници PLEX Corporation, оглавил екип, който се захванал с търсенето на нови находки в старите обекти от небето.
С помощта на хипермодерна спектрометрия, учените намерили това, което съгласно тях е протеин в астероид, наименуван Acfer 086, открит в Алжир през 1990 година
Макар и да не е доказателство за извънземни живи същества, протеинът е един от градивните детайли на живота, които могат да бъдат открити в галактическата канара. Много са процесите, при които може да се получи протеин, само че животът, доколкото знаем, не може да съществува без него.
Изследователите разкрили в повторното проучване на астероида от Алжир, че аминокиселината глицин е обвързвана с други детайли, като желязо и литий. Когато направили моделиране, с цел да видят какво се случва тъкмо, те открили, че глицинът не е изолиран, а бил част от протеин.
Учените нарекли това протеинов хемолитин. Докато хемолитинът е структурно сходен на земните протеини, в компанията на деутерий и водород не е прочут и не наподобява на нищо, което се намира на Земята. Подобни наблюдения обаче съответстват с анализите на някои комети.
Това кара учените да допускат, че структурата, която са определили като протеин, е от извънземен генезис и евентуално е образувана в прото-слънчевия диск преди повече от 4,6 милиарда години.
Но е рано да се приказва за братя по разсъдък. Това е единствено едно от обясненията. Възможно е да става дума за полимер - необятен клас молекули, от които протеините са единствено една опция.
Последните проучвания от Международната галактическа станция сочат, че „ протеинът хипотетично е по-лесен за произвеждане в космоса заради понижената гравитация ", а учените измежду астронавтите в действителност са съумели да произведат много огромни протеинови молекули, задоволително постоянни, с цел да бъдат върнати на Земята.Понастоящем проучването е налично на arXiv.
Източник
Източник: spisanie8.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР