Ново огнище на Африканска чума по свинете констатираха в свинекомплекс,

...
Ново огнище на Африканска чума по свинете констатираха в свинекомплекс,
Коментари Харесай

Африканската чума стигна до огромен свинекомплекс в село Николово

Ново огнище на Африканска чума по свинете установяваха в свинекомплекс, намиращ се в русенското село Николово.

От Българската организация по сигурност на храните (БАБХ) оповестиха, че взетите проби са доказани като позитивни за вируса на АЧС от Националната референтна лаборатория към Националния диагностичен научноизследователски ветеринарномедицински институт в София.

Засегнатият свинекомплекс е със затворен индустриален цикъл, в който се отглеждат общо към 17 000 броя прасета от друга възрастова категория.

Обектът се намира на 9 км от границата с Румъния и попада в зона с регионализация на база риск, обвързван с епизоотичната конюнктура с АЧС (Част I), според Приложение към Решение за изменение на Комисията (ЕС) 2014/709.

Положителните за съществуването на вируса на АЧС проби са получени в границите на провеждан засилен лабораторен контрол на болестта в свиневъдните обекти.

Областната дирекция по сигурност на храните в Русе (ОДБХ-Русе) е издала незабавно акт за забрана за придвижване на прасета към и от обекта. Проведено е епизоотично изследване за придвижването на прасета, фураж, транспортни средства и хора от и към обекта. Извършени са и инспекции на кланиците, в които са изпращани прасета за кръвопролитие. Месо и артикули, добити от прасета от тази плантация, са възбранени и подлежат на заличаване.

БАБХ неотложно предприе ограничения за профилактика, ограничение и очистване на заболяването Африканска чума по свинете и за изискванията и реда за използването им и Плана за незабавни дейности при надзор на АЧС. Предстои насилственото умъртвяване по човечен метод и обезвреждането на домашни прасета в 3 км защитна зона при съблюдаване на условията на Наредба № 22 за понижаване до най-малко страданията на животните по време на кръвопролитие или умъртвяване.

В 10 км надзорна зона се намира една индустриална плантация в село Юделник, община Сливо поле, както и обекти – вид " персонално стопанство ".

Забранява се търговията, напредването и превозването на живи прасета в 10 км зона. ОДБХ-Русе ще прави клинични прегледи на домашни прасета в обитаеми места, както и ще се вземат проби за вирусологично проучване за гарантиране откриването на болестта Африканска чума по свинете.

Ще се ревизира и за нерегламентирани напредвания и/или търговия на домашни прасета. При определяне на такива, на превозвачите и/или на притежателите на животните ще бъдат формирани актове за определяне на административно нарушаване, а превозените животни ще бъдат неотложно и хуманно умъртвени.
Източник: novinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР