Ново научно изследване разглежда зеницата на окото. Открито е, че

...
Ново научно изследване разглежда зеницата на окото. Открито е, че
Коментари Харесай

Защо зениците се свиват и разширяват?

Ново научно проучване преглежда зеницата на окото. Открито е, че разширението и свиването на зеницата зависи от фактори, които не са били вземани поради до момента – невротрансмитер играе основна роля в смяната на размера на зениците в реакция на разнообразни тласъци. Това разобличаване е от значително значение, тъй като преди се е считало, че разширението и свиването на зениците зависи от хормона норадреналин.

Зеницата съставлява отвор, който се намира в средата на ириса. Зеницата постоянно е черна, тъй като светлинните лъчи, които доближават окото минават непосредствено през нея към тъканите, които гълтам лъчите. Разширяването на зениците е развой, който се реализира, с цел да се даде опция на навлизането на по-големи количества светлина в окото. Съответно това изяснява и свиването на зениците – случва се, с цел да може окото да одобри по-малки количества светлина. Въпреки това зениците се свиват и уголемяват и в отговор на разнообразни от светлината външни тласъци, като стрес. Когато се задейства нашият инстинкт „ бий се или бягай “, зеницата може да промени своя размер. 

Биологичният механизъм, който се употребява за разширението и свиването на зениците, дълго време е бил свързван с хормона норадреналин. При мощно стресова обстановка или нараснало внимание този хормон играе основна роля в реакцията на организма, надлежно учените са го асоциирали и с разширението на зениците. Въпреки това учените откриват, че очите се управляват от нещо изцяло друго – невротрансмитер, наименуван орексин, написа puls.

Орексинът съставлява хормон, който има основна функционалност във физиологията – той дава отговор за будността, възбудата и апетита. Въпреки че норадреналинът фактически може да има роля за смяната на размера на зениците, той се управлява от орексина – научното проучване открива, че в случай че орексинът не участва, норадреналинът няма да може да извърши функционалността си по отношение на окото.

Орексинът има и роля за много други системи и функционалности в организма. Той има мощна връзка с нарколепсията  – тежко нарушаване на съня, при което страдащите изпитват усложнения да поддържат будно състояние през деня и всекидневието им бива нарушено. Заради откритията, определящи орексина като основен фактор за размера на зениците, тяхното разширение и стесняване може да се употребява като индикатор за разнообразни болести, свързани с невротрансмитера.
Източник: glasnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР