Ново напрежение между Скопие и София. Министерството на вътрешните работи

...
Ново напрежение между Скопие и София. Министерството на вътрешните работи
Коментари Харесай

Напрежение между Скопие и София – прокуратурата в РСМ проверява среща с деца и Радев

Ново напрежение сред Скопие и София. Министерството на вътрешните работи на Северна Македония изпрати до прокуратурата в Битоля сигнал против управлението на художествено студио за деца, които посетиха България и се срещнаха с президента Румен Радев.

Министерство на вътрешните работи на РСМ се задейства след две медийни изявления. В тях се твърди, че управлението на студио " Малък Битолски Монмартър " е злоупотребило като няколко пъти е водило деца на срещи с български политици, в това число с президента Радев.

Медиите цитират и позиция на неправителствената организация - Първо детско посолство " Мегяши ", в която се показва, че децата са употребявани като ``инструмент за политически цели, под предлог за развиване на добросъседски отношения``.

От българското президентство обявиха, че е тревожно е, че ``без значение на обстоятелствата и действителността още веднъж се вършат опити за целенасочена акция против България``.

Два случая се цитират в публикациите – визитата на македонски деца при започване на този месец, когато рисуваха пред Народния спектакъл и бяха признати от президента Радев, както и среща от предходната година със Симеон II. Според изявленията това се е случило без знанието на родителите. Официални тъжби обаче няма.

„ Нито един родител, нито пък друга организация са подали тъжба. Очакваме да забележим дали прокуратурата ще даде предписание за събиране на съответната документи “, сподели Оливер Спасовски от фондация „ Българска памет “.

Художественото студио " Малък Битолски Монмартър " е провело визитите дружно с фондация ``Българска памет``. Оттам споделят, че децата пътуват в разнообразни страни, а родителите постоянно са осведомени с програмата и не са получавали недоволства.

„ Не разбирам по какъв начин можем да злоупотребим политически с деца, които рисуват пред Народния спектакъл ``Иван Вазов`` в София. 15 македончета и 15 българчета  демонстрират на политиците, че се схващат ужасно, работят и рисуват “, счита Славчо Неделковски от фондация „ Българска памет “.

„ Ние се срещаме с публични представители на властта - президент, министър председател, дипломат, кмет и това е традиция от 50 години. Сега е проблем, тъй като бяхме добре признати от президента Румен Радев и зам.-председателя на Народното събрание “, добави той.

От президентството също излязоха с позиция, като припомниха, че самодейностите на фондация ``Българска памет`` имат за цел да поддържат развиването на двустранните връзки, написа бТВ.

„ Обезпокоително е, че без значение на обстоятелствата и действителността, в РСМ още веднъж се вършат опити за целенасочена акция против България и за дискредитиране на активността на неправителствена организация, която работи за укрепването на съдействие сред двете страни “, се добавя в позицията.

Бившият ни външен министър Екатерина Захариева също разкритикува дейностите на управляващите в Скопие.
Източник: glasnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР