Ново находище на природен газ е открито на 162 километра

...
Ново находище на природен газ е открито на 162 километра
Коментари Харесай

Ново находище на природен газ е открито край Кипър

Ново находище на природен газ е намерено на 162 километра от брега на Кипър, заяви през днешния ден кипърското Министерство на енергетиката.

То ускорява вероятностите на Източното Средиземноморие като различен източник на доставки на природен газ за Европа при отхвърли ѝ от съветското гориво.

Между 2 и 3 трилиона кубични фута, или към 60-80 милиарда куб. метра е количеството природен газ, съгласно предварителните оценки, в новооткритото находище в блок 6 на изключителната икономическа зона на Кипър, разгласи енергийното министерство.

Успешно приключилият изследователски сондаж в сектора „ Зевс-1 “ бе сбъднат от взаимното дружество на италиано-френския консорциум „ Ени-Тотал “.

Новото находище е третото подред изобретение на консорциума в блок 6, след „ Калипсо-1 “ през 2018 година и „ Кронос-1 “ през август тази година.

Министерството на енергетиката и консорциумът „ Ени-Тотал “ обмислят способи за ускорение и оптимално потребление на депозитите в блок 6, се споделя в формалното известие.

Турция претендира, че част от този блок, намиращ се югозападно от острова, попада в нейния териториален шелф.

Потвърждаването на спомагателни количества природен газ край Кипър укрепва обещаващите вероятности и стратегическото значение на Източното Средиземноморие за доставки на природен газ за Европа, са първите мнения на енергийни специалисти.
Източник: lupa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР