Ново лекарство е обявено за повратна точка в борбата с

...
Ново лекарство е обявено за повратна точка в борбата с
Коментари Харесай

Ново лекарство забавя болестта на Алцхаймер

Ново лекарство е оповестено за " повратна точка в битката с заболяването на Алцхаймер ", откакто е открито, че забавя развиването й, предадоха международните информационни организации.

Проучвания демонстрират, че препаратът донанемаб забавя " клиничното утежняване " на пациентите с до 35 %, което значи, че страдащите от болестта могат да не престават да извършват ежедневните си действия, в това число извършване на покупки, поддръжка на дома, ръководство на финансите и приемане на медикаменти.

От английска организация, която се занимава с проучвания в областта на заболяването на Алцхаймер, обявиха, че " навлизаме в нова епоха, в която болестта може да стане лечимо ".

От Дружеството за битка с заболяването от Алцхаймер споделиха, че терапия с пробното лекарство може да значи, че един ден страданието ще се съпоставя с други хронични болести като астма или диабет.

Благотворителната организация съобщи, че новите лекувания предвещават " нова епоха " в лечението. Донанемаб работи против отлагането на протеина амилоид в мозъка на пациентите с заболяването на Алцхаймер.

Учени разгласиха дефинитивни резултати от изследването на сигурността и ефикасността на лекарството, създавано от " Илай Лили ", предава Българска телеграфна агенция.

Специалистите са анализирали резултати на съвсем 1800 души в ранен етап на заболяването на Алцхаймер, като половината от тях са получавали месечна инфузия от донанемаб, а на другата половина е давано плацебо в продължение на 18 месеца.

Данните, оповестени в " Списание на Американската здравна асоциация " и показани на Международната конференция на Асоциацията на пациентите с заболяването на Алцхаймер в Амстердам, демонстрират, че след 76-седмично лекуване

препаратът е съумял да забави развиването на заболяването с 35,1 % при хора с ранна форма, чиито мозъчни проучвания са посочили ниски или междинни равнища на протеин, наименуван тау.

Когато резултатите са комбинирани и с такива на пациенти с разнообразни равнища на този протеин, се следи закъснение на болестта с 22,3%.

При към 47 на 100 от пациентите, приемащи лекарството, в ранен стадий на болестта и ниски или междинни равнища на тау, е открито закъснение на заболяването за една година.

От компанията, производител на препарата, оповестиха, че някои хора, приемащи лекарството, ще могат да приключат курса на лекуване след шест месеца, откакто насъбраната амилоидна плака се почисти.

Терапията с донанемаб отстранява амилоидната плака приблизително с 84 % за 18 месеца спрямо 1% понижение при пациенти, на които е давано плацебо.

Изследователите обаче откриват, че дребен брой хора от участвалите в изследването имат съществени странични резултати като оток на мозъка. 

Обнадеждаващите резултати от проучванията бяха показани, откакто стана ясно, че друго лекарство - леканемаб, понижава утежняването на паметта при пациенти с ранен етап на заболяването на Алцхаймер, напомня ДПА.

" Това е в действителност повратна точка в битката с заболяването на Алцхаймер и науката потвърждава, че е допустимо да се забави развиването й ”, споделя лекар Ричард Оукли от Дружеството за битка с заболяването на Алцхаймер. 

“Прилагането на лекуване с донанемаб е първата стъпка към бъдеще, в което заболяването на Алцхаймер ще се преглежда като хронично заболяване наред с диабета или астмата - на хората може да им се наложи да живеят с нея, само че ще има лекуване,  позволяващо дейно да се оправят със признаците и да продължат да живеят пълноценно ", добавя той. " Точно както през последните десетилетия видяхме промяна в лекуването на рака, ние в действителност се надяваме, че сме на същия път и за деменцията ”.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР