Ново изследване за двоен стандарт при храните у нас и

...
Ново изследване за двоен стандарт при храните у нас и
Коментари Харесай

Подготвят ново изследване за двоен стандарт при храните

Ново проучване за двоен стандарт при храните у нас и в Централна Европа готвят от Агенцията по сигурност на храните и Министерството на стопанската система.
Експерти на Българската организация за сигурност на храните следва да вземат трета подред проба в хипермаркети на четири европейски страни и контролна проба от същите артикули в България. Това заяви пред Българска национална телевизия шефът на дирекция „ Контрол на храните” в БАБХ Любомир Кулински.
Третата проба е част от процедура за инспекции за двоен стандарт в храните в Западна Европа и в източните членки.
При първото проучване през юни разлики в етикетите бяха открити при 8 от 31 храни.
Сравнението на цените след елиминиране на разликите от Данък добавена стойност демонстрира, че чистата стойност на 9 продукта е по-висока у нас, спрямо Италия, Франция и Швейцария.
При второто - през август, относителен разбор на етикетите не откри разлики.
Проверката включваше обстоен относителен разбор на етикетите и финансов за евентуалноразличие в цените на храните, само че без лабораторно проучване
Сега още веднъж ще се прави относителен разбор на етикетите и лабораторен разбор на пробите.
Любомир Кулински добави, че проучване за наличие на консерванти и оцветители, извършено през 2017 година, не е открило несъответствия. Година по-рано са открити несъответствия в 9 проби от 56 за оцветители и 110 за консерванти.
В НДК през днешния ден се организира конференция "Здравословно бъдеще за Европа: здравословно хранене при децата ", която е част от календара на Българското председателство на Съвета на Европейски Съюз.
Източник: bulnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР