Ново изследване сочи, че е възможно концепцията за религия да

...
Ново изследване сочи, че е възможно концепцията за религия да
Коментари Харесай

Програмирани ли сме да вярваме в бог?

Ново проучване сочи, че е допустимо концепцията за вяра да ни е заложена и повода за това е не коя да е, а еволюцията. Според професор от Оксфордския университет страхът от божествата може да е оказал помощ за оцеляването и оформянето на човечеството, такова каквото е през днешния ден. Това би означавало, че религията е създание на еволюцията.

Ако вярата в божественото наказване е толкоз надълбоко внедрена в съзнанията ни, то това е поради еволюцията, написа в новата си книга „ Бог те следи “ проф. Доминик Джонсън (Dominic Johnson), който е специалист по еволюционна биология и интернационалните връзки в Оксфордския университет.

Според теорията възприятието, че могъщо свръхестествено създание ни следи може да е било повода хората да не се държат изцяло егоистично. Джонсън счита, че вярата в божествено наказване е подкрепила кооперирането сред хората – една от основните черти на нашата еволюция, които са спомогнали за триумфа на типа ни. По същата логичност, Джонсън изяснява за какво страхът от наказване е бил по-могъщ аспект в религията, в сравнение с любовта и алтруизма. Според него това се е случило основно поради методът, по който мозъкът построява връзки.

„ Умението да чакаме премия или наказване поради държанието си несъмнено е било предпочетено от еволюцията, тъй като подкрепя оцеляването и възпроизвеждането. Това се отнася и за свръхестествените награди и санкции. Богобоязливите хора по-лесно биха се отказали да убият някого от обществото, което понижава броят на наказванията в същинския свят и усилва премията от кооперирането. Тази доктрина предлага забавен поврат в дебата за религията и еволюцията – религията не е опция на еволюцията, тя е артикул на еволюцията. “

„ Когато хората развили потенциала си за комплициран език и концепцията си за схващане – умеенето да знаеш, какво знаят другите – човешкото държание станало доста транспарантно, а егоизмът и обществените провинения водят до по-голям риск от възмездие и разтрошаване на репутацията “, прибавя проф. Джонсън.

„ Отбягването на тези проблеми довело до нова епоха, в която потискането на егоизма се трансформирало в наложителен аспект от самостоятелния постепенен триумф. Идеята, че положителните или неприятни каузи на някого ще бъдат следени, осъждани и награждавани от господ, съществува във всички международни религии, даже и в актуалните им форми. “

EWAO

Източник: megavselena.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР