Ново изследване показва, че при всяко пране в околната среда

...
Ново изследване показва, че при всяко пране в околната среда
Коментари Харесай

Прането е по-вредно за околната среда, отколкото предполагате

Ново проучване демонстрира, че при всяко пране в околната среда се изхвърлят към 700 хиляди микроскопични нишки. Засега това е проблем, за който няма елементарно решение, написа Gizmodo.

В продължение на години учени и природозащитници са се чудили и тревожили дали най-обикновеното домашно пране задейства отделянето на микроскопични пластмасови частици. Новото проучване на учени от Плимутския университет удостоверява, че тъкмо подобен е казусът. Изследването демонстрира, че над 700 000 микроскопични нишки се изхвърлят при всяко пране в елементарна перална машина. Тези частици са задоволително дребни, с цел да преминат през пречиствателните станции и да изтекат в околната среда, където съставляват същинска опасност за нежните екосистеми.

С дребния си размер – към 0,355 милиметра – пластмасовите нишки предизвикват разнообразни проблеми на водните организми. Пластмасите гълтам отрови – като пестициди, полихлорирани бифенили и машинно масло – като гъби, които отравят хранителната верига. Лесни за усвояване, те се натрупват в храносмилателната система на животното, пречейки му да всмуква сила от храните. По-рано тази година друго проучване откри, че когато младите риби обхванат пластмасови микрочастици (например тези, които се съдържат в ексфолиантите) това стопира растежа им и ги прави по-уязвими за хищниците.

Учените постоянно са подозирали, че синтетичните материи отделят микроскопични нишки при прането, само че до момента нямаше доказателства. Сега докторантът Имоген Напър благодарение на Плимутския професор Ричард Томпсън изследват масата, количеството и размера на частиците, които протичат в отпадните води откакто синтетичните нишки се перат при общоприети температури.

Перат разнообразни тъкани при температура 30 и 40 градуса с разнообразни комбинации от прахове и омекотители, след което изпращат проби от отпадните води в лабораторията за разбор, където благодарение на сканиращ електронен микроскоп се дефинира размера, масата и количеството на пластмасовите частици.

Учените откриват, че 6 кг пране – примес от полиестер и памук – отделя към 138 хиляди микроскопични нишки. Пранe с сходен размер единствено от полиестер отделя 496 хиляди нишки. Но най-вече се изхвърля от акрилните влакна – 729 хиляди самостоятелни частици. Полиестерно-памучните тъкани изпускат най-малк, само че добавката на био-детергенти или омекотители била причина за обособяване на повече частици.

Не е неотложно ясно какъв брой от тези нишки в последна сметка стигат до водната среда – нужни са повече проучвания, с цел да се откри това.
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР