Ново изследване показва, че крайнодесни екстремисти печелят нови последователи и

...
Ново изследване показва, че крайнодесни екстремисти печелят нови последователи и
Коментари Харесай

The Independent: Крайнодесни екстремисти яхват Covid теории и трупат последователи

Ново проучване демонстрира, че крайнодесни екстремисти печелят нови почитатели и въздействие посредством тайни теории за COVID-19 , написа " Индипендънт ".

Снимки в жанр старомодни плакати " търси се " са оповестени на онлайн табла за известия в черно и бяло и " Евреите имат Коронавирус тъкмо като цялостен Холивуд ", написа в придружителния текст. " Хора, Събудете се ", пишат екстремистите .

Публикацията е една от многото, които крайнодесни екстремисти употребяват, с цел да разширят обсега си и да натрупат почитатели в обществената медийна платформа Telegram съгласно констатациите на откриватели, които пресяха близо половин милион коментара на страници в Telegram, категоризирани като крайнодесни от януари 2020 година до юни 2021 година

Тактиката е сполучлива: девет от 10-те най-гледани изявления в извадката , изследвана от откривателите, съдържат подвеждащи изказвания за сигурността на имунизациите или фармацевтичните компании, които ги създават. Един канал в Telegram демонстрира, че общият брой на клиентите му скача десетократно, откакто залита към тайните теории за COVID-19.

" COVID-19 послужи като катализатор за радикализация ", сподели създателят на проучването Киаран О`Конър, анализатор в основания в Лондон Институт за стратегически разговор. " Това разрешава на теоретиците на конспирацията или екстремистите да основават елементарни разкази, като го показват като ние против тях, положителното против злото . "

Други изявления омаловажават тежестта на ковид или прокарват тайни теории за произхода му. Много от изявленията съдържат тирада на омразата , ориентирана към евреи, азиатци, дами или други групи или насилствена изразителност , която автоматизирано ще бъде отстранена от Фейсбук или Twitter за нарушение на стандартите на тези уеб сайтове.

Telegram, основан в Обединените арабски емирства, има доста разнообразни типове консуматори по целия свят, само че се трансформира в обичан инструмент на някои от крайнодесните, частично тъй като на платформата липсва модерирането на наличието на Фейсбук, Twitter и други платформи.

О`Конър разяснява, че има вяра, че хората зад тези постове се пробват да употребяват страха и безпокойството от COVID-19, с цел да привлекат почитатели, чиято преданост може да надживее пандемията .

Всъщност, смесени с тайните постове за COVID-19 са някои оферти за непосредствено набиране на хора. Например в Лонг Айлънд, Ню Йорк, от крайнодясната група Proud Boys, разгласяват връзка към новинарска публикация за локална синагога и прибавя своето известие, призовавайки почитателите да се причислят към тях. " Прегърнете това, което сте призовани да бъдете ", гласи обявата, която е съпроводена от свастика.
 В The Washington Post: Антиваксърите потвърдиха, че незнанието не е единствено в Съединени американски щати
В The Washington Post: Антиваксърите потвърдиха, че незнанието не е единствено в Съединени американски щати

Неваксинираните са най-хубавите другари на Covid

Изследователите откриха индикации, че крайнодесни групи в Telegram работят дружно . Изследователи на ISD свързаха две потребителски имена, участващи в ръководството на един канал в Telegram, с двама видни членове на американската последна десница. Единият бе плануван оратор на митинга Unite the Right през 2017 година в Шарлотсвил, Вирджиния, където бял супремасист съзнателно се вряза в навалица от контрадемонстранти, убивайки един и ранявайки 35.

Този канал нараства устойчиво от началото на пандемията и в този момент има обсег от към 400 000 гледания всеки ден, съгласно Telegram Analytics, услуга, която съхранява статистически данни за към 150 000 Telegram канала на уеб страницата TGStat. През май 2020 година каналът имаше 5000 абонати; в този момент има 50 000.

Данните са изключително тревожни , като се има поради множеството произшествия по света, които демонстрират, че някои екстремисти минават от онлайн изразителност към действителни дейности .

Гавин Ямей, доктор и професор по публично здраве в университета Дюк, написа за по време на пандемията. Той сподели, че тормозът е още по-лош за тези, които са дами, цветнокожи, в религиозно малцинство или ЛГБТК.

Ямей, който е евреин, е получавал закани и антисемитски известия, в това число едно в Twitter, призоваващо фамилията му да бъде " екзекутирано ". Той се притеснява, че расистките тайни теории и търсенето на изкупителна жертва може да продължат даже откакто пандемията отслабне.

" Притеснявам се, че по някакъв метод духът е излязъл от бутилката ", сподели Ямей.

Пандемията и вълненията, които провокира, са свързани с вълна от тормоз и офанзиви против американци от азиатски генезис. В Италия крайнодесни съперници на мандатите за ваксини вилнееха из централа на синдикатите и болница. През август на Хаваите някои от тези, които тормозеха евреин вицегубернатор на този щат в дома му по време на митинг против ваксина, размахаха листовки с негова фотография и думата " евреин ".

На други места хора са умряли, откакто са приемали подправени медикаменти, унищожавани са флакони с ваксини, а други са развалили телекомуникационни 5G кули от началото на пандемията преди близо две години.
 Антиваксъри пренаписват историята, в действителност Хитлер е антиваксър - най-малко за покорените нации
Антиваксъри пренаписват историята, в действителност Хитлер е антиваксър - най-малко за покорените нации

Нацистите пазят имунизацията единствено за германци и за никой различен, с антивакс идеология понижават популацията

Събития като пандемията карат доста хора да се усещат тревожни и да търсят пояснения, съгласно Синтия Милър-Идрис, шеф на лабораторията за проучвания и нововъведения на поляризацията и екстремизма в Американския университет, която учи крайнодесния екстремизъм. Теориите на конспирацията могат да обезпечат изкуствено чувство за надзор , сподели тя.

" COVID-19 сътвори плодородна почва за набиране, тъй като толкоз доста хора по света се усещат неспокойни ", сподели Милър-Идрис. " Тези расистки тайни теории дават на хората възприятие за надзор, чувство за власт над събития, които карат хората да се усещат безсилни. "

Управлението на екстремизма онлайн е предизвикателство за софтуерните компании , които споделят, че би трябвало да балансират отбраната на свободата на словото с премахването на речта на омразата. Те също би трябвало да се борят с все по-сложни тактики от групи, които са се научили да заобикалят разпоредбите на платформата.

Този месец Фейсбук разгласи, че е премахнал мрежа от сметки, основани в Италия и Франция , които са разпространявали тайни теории по отношение на имунизациите и са провеждали координирани акции за тормоз против публицисти, лекари и чиновници на публичното опазване на здравето .

Мрежата, наречена V_V, употребява както действителни, по този начин и подправени сметки и е следена от група консуматори, които координираха дейностите си в Telegram в опит да скрият следите си от Фейсбук, откриха проверяващи от компанията.

" Те се стремяха да тормозят всеобщо хора с възгледи за имунизация , с цел да създадат своите изявления частни или да ги изтрият, като всъщност потискат гласа им ", сподели Майк Двилянски, началник на следствията за кибершпионаж в Мета, компанията майка на Фейсбук.

О`Конър, откривателят на ISD, сподели, че уеб сайтове като Telegram ще продължат да служат като леговище за екстремисти , когато липсват политиките за модериране на по-големите платформи.

" Защитат, която виждате на други платформи, не съществуват в Telegram ", сподели О`Конър. " Това го прави доста привлекателно място за екстремисти. "
 В Германия нищят скрит план на антиваксъри за убийството на премиера на Саксония
В Германия нищят скрит план на антиваксъри за убийството на премиера на Саксония

Германската полиция е направила обиски на няколко места в източната провинция Саксония
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР