Ново изследване показа, че маймуните могат да решават математически задачи,

...
Ново изследване показа, че маймуните могат да решават математически задачи,
Коментари Харесай

Маймуни математици разкриха повече за еволюцията на абстрактното мислене

Ново проучване сподели, че маймуните могат да вземат решение математически задания, употребявайки нереални знаци.
Учените научили маймуни от типа Макак резус да свързват 25 знака - 10 арабски числа и 16 букви - с числата от 0 до 25.
Всеки знак отговарял на друга премия, зависеща от цената, която съставлява. Колкото по-голямо било цифрата, толкоз по-добро било и възнаграждението - капки вода, сок или газирана напитка.
Първоначално маймуните се научили да свързват признака с избран брой неща. След това от два дадени признака животните трябвало да изберат този, на който дава отговор по-голямото число и надлежно по-голямата премия. Те се справили сполучливо със задачата в 70 до 90% от случаите.
„ Маймуните желаят да извлекат максимума от това, което могат да вземат, и това е единствено един от многото способи да схванеш най-хубавия метод да получиш максимума ", споделя Маргарет Ливингстън от екипа.
Според учените боравенето с математически знаци е значим знак за развито математическо мислене, тъй като като способ е доста по-ефикасно. Така да вземем за пример е доста по-лесно и бързо да схванеш, коя от стойностите 20 и 21 е по-голяма, в сравнение с да различиш кое е по-голямото скупчване от две купчинки с непосредствен брой камъчета.
„ Излезе че те са като нас - по-точни, когато стойностите бяха представяни посредством знаци, в сравнение с посредством точки ", споделя Ливингстън. „ Това ни демонстрира какъв брой са потребни знаците ", добавя тя.
Учените знаят, че шимпанзетата - най-близките ни еволюционни родственици - имат математически качества. Но хората и шимпанзетата са се разделили еволюционно преди 6 милиона години, до момента в който отклоняването ни от общия корен с макак резус е станало доста по-отдавна - преди 25 милиона години. Това ги трансформира в едни от най-примитивните същества на Земята, притежаващи математическо мислене. (Източник: Юнайтед прес интеренешънъл, Ню сайънтист)

Източник: cross.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР