Ново изследване на учени от Масачузетския технологичен институт (MIT) твърди,

...
Ново изследване на учени от Масачузетския технологичен институт (MIT) твърди,
Коментари Харесай

Ползата от възобновяемата енергия за здравето надхвърля в пъти разходите



Ново проучване на учени от Масачузетския софтуерен институт (MIT) твърди, че стопански, преимуществата за здравето, реализирани от внедряването на възобновимата сила (т.нар. стандарти за портфолио за възобновими източници на сила (ВЕИ) - Renewable Portfolio Standard (RPS)), са доста по-големи от разноските, които биха били направени за създаване на системи за чиста сила. Става въпрос за спазването на несъмнено портфолио за ВЕИ, към този момент въведено в няколко щата на Съединени американски щати.

Изводите на учените са получени благодарение на редовно моделиране, в което са обединени икономическите модели и модели за замърсяване на въздуха, за оценка на плануваното субнационално влияние на RPS върху качеството на въздуха и здравето на индивида, а също по този начин стопанската система и изменението на климата.

Изгарянето на изкопаеми горива за производството на електрическа енергия води до изхвърляне на излъчвания от замърсяващи субстанции, известни като дребни твърди частици. Тези дребни частици от сажди с размери по-малки от 2,5 микрона (PM2.5) влизат непосредствено през белите дробове в кръвообращението. Попадайки в организма, те могат да провокират рак, заболявания на сърцето и белите дробове и в множеството случаи понижават живота. Болестите, свързани с фините частици имат стопански последици, като медицинските разноски, изгубени доходи и понижена продуктивност. Намаляването на количеството на фините частици във въздуха значи обезпечаване на изгоди за здравето.

Както разясняват създателите на проучването от Масачузетския институт, изгодите надвишават разноските за построяването на слънчевите и вятърни енергийни системи, съгласно стандартите в портфолиото за ВЕИ, към този момент създадено и съществуващо в щати като Пенсилвания, Охайо, Уисконсин, Мичиган, Илинойс, Индиана, Западна Вирджиния, Ню Джърси, Мериленд и Делауер. Тези щати са определени от създателите, защото в тях въглищните електроцентрали създават повече електрическа енергия от другите щати на Съединени американски щати. Средно техните цели в региона на възобновимите източници на сила са много по-скромни - по този начин да вземем за пример през 2030 година каузи на ВЕИ би трябвало да е 13 %.

Експертите са пресметнали, че през 2030 година разноските за угаждане на съществуващите условия по RPS ще са към 3,5 милиарда $. В същото време медицинските изгоди се правят оценка на 4,7 милиарда $, което е с една трета над цената.

Изчисленията на MIT демонстрират, че повишението на ВЕИ в портфолиото на тези щати от актуалните 13 % до 19,5 % ще коства 5,8 милиарда $ и ще докара до съответни изгоди за здравето в размер от 13,5 милиарда $. Удвояването на портфейла за възобновима сила до 26 % ще коства 9 милиарда $ и ще докара до изгоди от порядъка на 20 милиарда.

Прогнозираните изгоди за здравето могат също по този начин да бъдат изразени посредством тоновете излъчвания от въглерод, които може да бъдат избегнати при внедряването на ВЕИ. Учените от MIT, участващи в проучването са оценили, че съществуващите стандарти за възобновима сила в щатите от така наречен Rust belt ще донесе спомагателна изгода за здравето от порядъка на 94 $ на звук въглероден диоксид, който няма да бъде подправен през 2030 година или 8 цента на всеки киловатчас потребявана възобновима сила.

Групата учени е пресметнала също по този начин какво въздействие върху съпътстващите изгоди за здравето може да оказва цената на изхвърлянията от СО2. Въвеждане на цени за въглерода би донесло спомагателна изгода за здравето в размер от 211 щатски $ за звук СО2, който няма да бъде изхвърлян през 2030 година, което е с 63 % повече, в сравнение с при потреблението на метода RPS или на т.нар стандарти за портфолио от ВЕИ. С други думи, установяването на цени за въглерода е по-ефективен метод за избягването на рисковете за здравето от излъчванията, зараждащи вследствие на изгарянето на изкопаеми горива.

Изследването демонстрира, че има действителни непосредствени прерогативи за здравето на хората в мините, които имат водеща роля при чистата енергетика, споделя професор Noelle E Selin. Органите, които взимат решения, би трябвало да вземат под внимание тези последици при разискването на въпроса за смяна на стандартите (портфолиото ).

Изследването «Health co-benefits of sub-national renewable energy policy in the US» е оповестено в списанието Environmental Research Letters. Това не е първото проучване по тематиката. Подобно е и оповестеното през 2017 година проучване на Lawrence Berkeley National Laboratory в Nature Energy.

Оригиналът на обявата може да бъде прочетен на: https://iopscience.iop.org/article/10.1088/1748-9326/ab31d9
Източник: 3e-news.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР