Ново изследване на Европейската комисия сред всички страни членки на

...
Ново изследване на Европейската комисия сред всички страни членки на
Коментари Харесай

Според изследване на ЕС: България е с най-ниски оценки относно свободата на медиите

Ново проучване на Европейската комисия измежду всички страни членки на Европейски Съюз плюс Албания, Англия и Турция демонстрира наклонност на застоялост или утежняване на рисковете за плурализма в медиите, написа вестник „ Бръсълс таймс “, представен от Българска телеграфна агенция.
Изследването е дело на Центъра за медиен плурализъм и медийна независимост (ЦМПС) към Европейския университет във Флоренция е и е финансирано от Еврокомисията.

В отчета страните са оценени по равнище на риска в четири сфери: съществена отбрана, пазарен плурализъм, политическа самостоятелност и обществен обсег. Рисковете са надлежно невисок (0-33 на сто), междинен (33-66 на сто) и висок (67-100 процента). Данните са събирани посредством въпросници, направени от национални екипи от специалисти по медиен плурализъм и медийна независимост.

По параметъра съществена отбрана - съществуване и успеваемост на регулаторни механизми - България дружно с още 10 страни е оценена със междинен риск.

По пазарен плурализъм - бистрота на собствеността, въздействие на бизнеса върху наличието и резистентност на продукцията - България дружно с още 12 страни е под висок риск (тук приблизително за всички изследвани страни параметърът е 64 на 100, т.е. покрай високия риск).

По политическа самостоятелност - т.е. дейна диверсификация на политическия набор и идеологическите възгледи - България дружно с още шест страни (Малта, Полша, Румъния, Словения, Турция и Унгария) е оценена като високорискова.

По обществен обсег - достъп на медиите на разнообразни публични и културни групи, включително малцинства, районни общности, хора с увреждания и така нататък - България дружно с Албания, Кипър, Румъния и Турция е оценена като високорискова, написа „ Бръсълс таймс “.

Вестникът цитира източник от Европейската комисия, съгласно който това проучване ще бъде употребявано при правенето на отдадения особено на медийния плурализъм Доклад за господство на закона, който ще бъде огласен през септември. Констатациите на Центъра за медиен плурализъм и медийна независимост ще бъдат от изгода и за някои други действия в областта на медиите в Европейски Съюз.
Източник: frognews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР