Ново изложбено пространство в столицата си дава заявка да запълни

...
Ново изложбено пространство в столицата си дава заявка да запълни
Коментари Харесай

От днес София има нова галерия за съвременно изкуство

Ново изложбено пространство в столицата си дава поръчка да запълни осезаема липса в столичния културен живот - на огромна и представителна изложба за модерно изкуство. " Структура ", ръководена от известния изкуствовед Мария Василева, отвори порти нощес, 19 декември на ул. " Кузман Шапкарев " 9 (до пощата) с първата си галерия " Форми на взаимно битие " - познати отвън границите на страната български актьори и техни задгранични сътрудници, обединени от тематиката за утопията на мултикултурализма.

Очакванията към " Структура " се дължат преди всичко на Василева, някогашен основен организатор в Националната и в Софийска градска изложба и един от приетите български експерти в региона на актуалното изкуство. На второ място е самото пространство - тогавашна комерсиална изложба в постройка от 1936 година, с тавани, високи 6,5 м. тавани и естествена светлина. Преживяло доста преустройства, измежду които за студио на Българска национална телевизия и бинго зала, през днешния ден то е възобновено с истинския си оберлихт, който въодушевява и името му. Интуицията приказва, че сходни места по-често се трансформират в първокласни заведения за хранене и не се лъже напълно - сътрудник на Василева в начинанието е брат й Любомир, който е притежател на заведения като Spaghetti Kitchen и Motto. И двамата обаче са на мнение, че е време София да има такава изложба.

 Михаил Новаков - Спящата Венера, 2017
© Михаил Новаков, Структура

Михаил Новаков - Спящата Венера, 2017

Виждам го по-скоро като център за модерно изкуство, тъй като галерията постоянно се свързва с комерсиалната страна. Аз, несъмнено, желая да продавам, само че това няма да стане незабавно ", регистрира изкуствоведът, поради слабия интерес към този вид изкуство у нас. Мисията на " Структура " ще е да сътвори аудитория за него с интернационална стратегия, която ще демонстрира и български, и задгранични представителни имена. Защото, съгласно Мария Василева, на нашата сцена, а и в България въобще липсва самочувствие. Втората цел на галерията е " вносът " на задгранично изкуство да подтиква противоположното придвижване на българското на открито.

Откриващата галерия " Форми на взаимно битие " показва приети имена в българското изкуства като Надежда Олег-Ляхова, Боряна Росса, Викенти Комитски, Красимир Терзиев и други дружно с няколко задгранични художници, най-известният от които е Марсел Оденбах, един от пионерите на немския видео арт. Той е показан с видеоинсталацията си " Корабокрушение, и ти не можеш да плуваш " от 2011 година, в която трима африканци, рискували живота си, с цел да стигнат до Европа, посещават платното " Салът на Медуза " на Жерико в Лувъра.

 Марсел Оденбах - Im Schiffbruch nicht schwimmen konnen (Корабокрушение, и ти не можеш да плуваш), 2011
© Марсел Оденбах, Структура

Марсел Оденбах - Im Schiffbruch nicht schwimmen konnen (Корабокрушение, и ти не можеш да плуваш), 2011

Както френският художник преди време търси оживелите от мъчителното и унизително корабокрушение на френските колониалисти, по този начин и Оденбах интервюира тримата мъже за пътя им до Европа. Но изложбата не изследва единствено политически и публични проблеми. Съвместното битие се отнася и до другите жанрове и техники, които съжителстват в изложбата - рисунка, снимка, живопис, статуя, неон. Някои от творбите са направени особено за задачата.

" Форми на взаимно битие " продължава до 20 януари. Галерията ще предлага по 5-6 изложения годишно с времетраене от най-малко месец и половина, със съпътстващи събития, ориентирани към търсене на нова аудитория. В програмата следва галерия на работещата от години в Австрия българка Адриана Чернин, холандско дуо видеоартисти, както и две изложения на австрийско и немско модерно изкуство, подкрепено от културните институти на двете страни.
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР