Ново име влиза в Топ 5 на водещите производители –

...
Ново име влиза в Топ 5 на водещите производители –
Коментари Харесай

Смартфон пазарът продължава да затъва, поредно тримесечие на спад

Ново име влиза в Топ 5 на водещите производители – още веднъж от Китай

Слабото търсене на телефони от междинен и невисок клас заради продължаващата икономическа криза тегли надолу цялата смартфон-индустрия (снимка: CC0 Public Domain)

Дълго предстоящото възобновяване на пазара на смарт телефони отново не се случи. Ново проучване на Omdia демонстрира спад от 9,5% в доставките през второто тримесечие, в съпоставяне със същия интервал на предходната година, и 1,2% надолу по отношение на предходното тримесечие.

Това значи, че сме очевидци на осем поредни тримесечия на спад на годишна база в общите доставки на смарт телефони, съгласно изследването. Анализът на резултатите на обособените производители приказва за осезаема рецесия: възпиране от покупка измежду потребителите на фона на общата икономическа конюнктура, изключително в ниския и междинния клас.

Резултатите приказват и за нажежаване на конкуренцията сред китайските производители – подгласници на пазарните водачи. Ново име влиза в групата на водещите 5 смартфон-марки.

Спад при най-големите

Доставките на смарт телефони са достигнали общо 265,9 милиона бройки през второто тримесечие на 2023 година Донякъде е обезпокоително, че трите най-големи производителя – Apple, Samsung и Xiaomi – означават спад на доставките си с по над 10% от второто тримесечие на 2022 година до второто тримесечие на 2023 година Само Transsion Holdings и Huawei нямат спад на годишна база.

Omdia приписва низходящото развиване на пазара на редица фактори. Сред тях е интервалът на възобновяване на търсенето на смарт телефони, следен по време на пандемията сред четвъртото тримесечие на 2020 година и третото тримесечие на 2021 година

Анализаторите акцентират, че спадът е индикативен и за набора от провокации, които са изправени пред смартфон-индустрията и световната стопанска система, като да вземем за пример проблемите с доставката на съставни елементи и свиващото се потребителско търсене на фона на висока инфлация.

За какво приказват цифрите

Разглеждайки резултатите на основните играчи, Omdia отбелязва, че Samsung има най-вече доставки през второто тримесечие на 2023 година, отчитайки 53,3 милиона продадени бройки. Това се равнява на спад от 11,5% по отношение на първото тримесечие и 14,3% понижение на годишна база. Omdia изяснява, че това е показателно за слабото търсене на смарт телефони от междинен и невисок клас заради продължаващата икономическа криза.
още по темата
За сходна наклонност свидетелстват и резултатите на Apple. След безспорно сполучливото първо тримесечие на годината със своята флагманска серия iPhone 14 и въпреки да изглеждаше, че колосът е по-устойчив на бурните ветрове в стопанската система, в този момент Omdia отбелязlа, че Apple към този момент усеща натиска. Брандът записва огромен спад по отношение на предходното тримесечие. Отчетените 43,2 милиона доставки значат спад от 24,6% по отношение на първото тримесечие на 2023 година и понижение с 11,7% на годишна база по отношение на второто тримесечие на 2022 година

„ Apple има мощни продажби на премиум модели като iPhone 14 Pro и Pro Max, до момента в който общоприетите и Plus модели означиха мудни продажби спрямо предшествениците си “, сподели старши мениджърът на проучванията на Omdia – Джуси Хонг. „ Обикновено от второто тримесечие общоприетият модел би трябвало да усилва общото количество продажби. Но тази година е друго. “

Конкуренция на китайските марки

Едновременно с това конкуренцията на китайските производители продължава с цялостна мощ. Доставките на Xiaomi са спаднали в международен мащаб до 33,2 милиона, което е срив от 15,7% на годишна база. Марката към момента заема третото място в международен мащаб, само че е изправена пред мощна конкуренция от други китайски производители Oppo и vivo.

Едновременно с това Transsion Holdings записва общо 24,5 милиона продажби, което се равнява на 38,4% нарастване на годишна база по отношение на 17,7 милиона, доставени през второто тримесечие на 2022 година Това изтласква компанията пред vivo, правейки я петият максимален снабдител на смарт телефони през второто тримесечие на 2023 г.
Източник: technews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР