Ново двуезично издание, което представя малко известни факти за Батката

...
Ново двуезично издание, което представя малко известни факти за Батката
Коментари Харесай

Ново издание представя малко известни факти за Битката край Варна

Ново двуезично издание, което показва малко известни обстоятелства за Батката на народите край Варна през 1444 година, бе показано през днешния ден в Парк-музея на бойната дружба " Владислав Варненчик " в крайморския град. Книгата е дело на шефа на Националния военноисторически музей доц.д-р Соня Пенкова и шефа на Парк-музея доктор Невян Митев. " Битката при Варна. Истории за паметта " е на български и британски език.

Сред по-неизвестните обстоятелства за Битката на народите е този, че папа Евгени Четвърти е изпратил флот , който да заварди Босфора и Дарданелите и да спре голяма османска войска, която се е намирала в Мала Азия, описа за Българска телеграфна агенция Невян Митев.

Корабите са били венециански, генуезки, дубровнишки и бургундски. Писмените сведения от онази ера обаче описват, че флотът в действителност се е продал и, вместо да пази проходите, против жълтица на човек и две за кон трансферира османската армия в Европа, описа Митев. Той добави, че кръстоносците научават за случилото се, до момента в който са се намирали в региона на крепостта Овеч /Провадия/, само че все пак не престават към Варна. На свикания боен съвет надвива Янош Хуняди, който е бил сигурен, че ще победят османците в борба на равно поле, добави Митев. Кръстоносната войска съумява да разбие двата фланга на противниковата армия, султан Мурад даже е тръгнал да бяга, само че доближените му го спрели . Тогава крал Владислав нападна фронтално еничарското каре, само че изгубва главата си.

Митев добави, че в новото издание са показани и някои от най-ценните експонати, съхранявани в Парк-музея. Сред тях са полски динар на Владислав Варненчик - единствената монета от този тип, открита по българските земи, металическо бижу от конска сбруя и еничарска секира /балта/, открити на мястото на полесражението. Такива артефакти в други музеи в страната няма, заключи Митев.

Източник: dir.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР