Молитви, партита, студентски представления, планирани в Индия за кацане на Луната

...
НОВО ДЕЛХИ (Ройтерс) - Вълнението нарасна в Индия във вторник
Коментари Харесай

НОВО ДЕЛХИ (Ройтерс) - Вълнението нарасна в Индия във вторник в навечерието на дългоочакваното кацане на Луната, с молитви за успеха му, училищата се подреждат учениците да гледат предаване на живо на събитието и космически ентусиасти, които организират партита за празнуване.

Космическият кораб Chandrayaan-3 на Индийската организация за космически изследвания (ISRO) трябва да кацне на южния полюс на Луната в 1234 GMT в сряда , дни след провала на руско превозно средство, опитващо се да постигне същото постижение.

Успехът на Chandrayaan-3 ще го направи първият, който ще кацне на южния полюс на Луната, регион, чиито сенчести кратери се смята, че съдържат воден лед, който би могъл да подкрепи бъдещо селище на Луната.

Вторият опит на Индия да кацне на Луната след неуспех през 2019 г. се разглежда като проява на упоритостта на нейните научни институции.

Властите и преподавателите също се надяват, че това ще насърчи научните изследвания сред милиони студенти в най-населената страна в света.

Студентите са изпратили десетки съобщения, пожелавайки успех на ISRO за успешно кацане, каза агенцията.

В северния щат Утар Прадеш правителството на провинцията нареди на всички училища да провеждат специални прожекции, тъй като „кацането на индийския Chandrayaan-3 е незабравима възможност, която не само ще насърчи любопитството, но и ще вдъхне страст в нашите младежи към разследване".

В Гуджарат, родния щат на министър-председателя Нарендра Моди, съветът за наука и технологии покани над 2000 ученици "да станат свидетели на историческия момент" на голям екран, неговият ръководител Наротам Саху каза.

Съветът също така организира разговори на учени от ISRO. Събитието ще бъде показано на живо в 33-те областни обществени научни центрове на Гуджарат.

Министерството на културата на държавата в източния град Колката организира „Научно парти“, за да отпразнува мисията, като моли хората да „се впуснат в вълнуващо образователно приключение" с предаване на живо по телевизията.

Във вторник в градовете Мумбай и Варанаси бяха организирани индуистки религиозни молитвени церемонии за успеха на мисията.

Шрикант Чундури, предприемач и основател на група космически ентусиасти, наречена „Agnirva“, каза, че е организирал „парти за гледане“ за кацането в популярен ресторант в Бенгалуру.

„Ако искаме да изградим общност за космически ентусиасти, (има ) нищо по-важно от това кацане, което да събере хората“, каза той пред Reuters.

ISRO споделя редовни актуализации на мисията чрез публикации в X, бивш Twitter.

„The мисията е по график. Системите са подложени на редовни проверки. Гладкото плаване продължава", се казва във вторник.

"Комплексът за операции на мисията (MOX) кипи от енергия и вълнение!"

< p>(Репортаж от Ниведита Бхатачарджи в Бенгалуру, Саураб Шарма в Лакнау, Субрата Наг Чудхури в Колката, Сумит Хана в Ахмедабад, Сунил Катария в Ню Делхи; Писане от Krishn Kaushik; Редактиране от YP Rajesh и Raju Gopalakrishnan)

Вижте коментарите
Източник: yahoo.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР