Ново държавно предприятие с принципал МВР няма да има, но

...
Ново държавно предприятие с принципал МВР няма да има, но
Коментари Харесай

МВР няма да си има нова фирма, но пък ще търгува с охрана и пожарогасене

Ново държавно дружество с принципал Министерство на вътрешните работи няма да има, само че по тази причина пък дейностите по защита и пожарогасене, които са вменени на вътрешното ведомство по закон, ще се правят след подписване на контракт.

Това излиза наяве от измененията в Закона за Министерство на вътрешните работи, които са импортирани сред първо и второ четене в Народното събрание. Така на процедура Министерство на вътрешните работи ще се трансформира в комерсиално сдружение , като приходите от тези действия ще влизат непосредствено в бюджета му. 

Вътрешната комисия в Народното събрание предлага напълно да отпаднат текстовете от в този момент настоящия закон, с които се дава зелена светлина за разкриването на ново държавно дружество " Център за даване на услуги ". Не е ясно какви за претекстовете за отпадането на текстовете, които бяха част от така наречен промяна " Бъчварова ", още повече че в бюджетните планове за идващите три години са предвидени по 10 млн. лева годишно за издръжката на компанията. 

Стартът на предприятието беше очакван за 2017 година, само че по-късно беше отсрочен за началото на 2018 година заради липса на средства. Предприятието трябваше да " разтовари " Министерство на вътрешните работи от някои неспецифични функционалности - като услуги, свързани с регистрацията на пътни транспортни средства, създаване на програмни артикули за даване на административни услуги в Министерство на вътрешните работи, както и с отпечатването на бланки и мостри за документи. 

Предложението за отпадането на предприятието е направено от депутатите от Българска социалистическа партия и е подкрепено от комисията. 

В същото време обаче се доразвиват текстовете, с които Министерство на вътрешните работи ще прави охранителна действия и действия по пожарогасене против възнаграждение . Новото е, че в закона към този момент са прецизирани " клиентите " - най-много държавни структури. По този метод се отваря вратата за държавен монопол в дейностите по защита и противопожарни действия, като се навлиза в бранша на частните услуги. 

Договор за защита с Министерство на вътрешните работи ще могат подписват стратегически обекти от голяма важност за националната сигурност, здания и имущество на БНБ и лагерите за бежанци. Нововъведение е служители на реда да охраняват сгради на манастира „ Свети Йоан Рилски “ и Бачковската света обител „ Успение Богородично “, както и сгради на Патриаршеската катедрала „ Св. Александър Невски “.

От новите текстове излиза наяве, че към този момент институции като БНР, Българска национална телевизия, президентството, Народното събрание и Министерският съвет ще заплащат за защита от Министерство на вътрешните работи. 

На фона на дефицита на служители на реда законът предлага излаз от обстановката, като се предлага тези действия да се правят и от наети по трудов контракт лица. Към момента законът планува такава опция, само че единствено във връзка с държавната граница. Тук остава неразбираемо с какви пълномощия ще се употребяват тези хора, в множеството случаи пенсионирани военни и служители на реда, статутът на които обаче е приравнен с този на държавните чиновници в Министерство на вътрешните работи. 

Подобни са и предложенията за дейностите по пожарогасене. Новите текстове плануват подписване на възмездни контракти сред Министерство на вътрешните работи и " заинтригуваните лица " за реализиране на пожарогасителна и избавителна активност и държавен противопожарен надзор. В листата със " заинтригуваните лица " влизат „ АЕЦ Козлодуй “, „ Мини Марица-изток “, „ Топлоелектрическа централа Марица Изток 2 “ и „ Летище София “, сгради или елементи от здания, употребени от Българската национална банка. Тук още веднъж е планувано непопълнените в пожарната места да бъдат заети от назначени на трудови правни отношения лица. 

Приходите по договорите ще отиват непосредствено в Министерство на вътрешните работи. С новите текстове се утвърждава и порочната процедура да се преливат пари сред държавните институции за осъществяване на действия без за това да бъдат провеждани публични поръчки и без ясни критерии за харченето на бюджетни средства.   
Източник: offnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР