Новият заслон Кончето в Пирин планина ще бъде готов до

...
Новият заслон Кончето в Пирин планина ще бъде готов до
Коментари Харесай

Монтират новия заслон Кончето в Пирин планина

Новият подслон " Кончето " в Пирин планина ще бъде подготвен до седмица при положителни метеорологични условия. Това оповестиха от Асоциацията на планинските водачи у нас, които преди две години се заеха с тежката задача да подменят остарялата структура. Заслонът се намира на 2076 м височина, на един от най-трудните и емблематични направления в Пирин. Спасявал е десетки човешки животи, само че повече от 60 години не е бил ремонтиран главно нито един път.


Подмяната на подслон " Кончето " се трансформира в идея, която сплоти стотици българи, обичащи планината. Близо 200 доброволци работиха неуморно през последния месец, с цел да пренесат над звук и половина товар в Пирин. Много хора от цялата страна подариха и средства, с цел да може концепцията да стане действителност.
Мила Донева, доброволец: Това е една невероятна акция, която сходна до в този момент в България не се е случвала.
Тази седмица при хижа " Яворов " дойде и хеликоптер, който ще придвижва частите за новия подслон.
Орлин Чачановвски: Целия този товар, който е три тона, пакетиран на части, ще би трябвало да отиде горе и сега, в който отиде незабавно стартира монтаж.
Теренът е рисков и мъчнопроходим, а хеликоптер в никакъв случай не е кацал в този сектор.
Веселин Манолов, борден оператор на хеликоптер: Ние ще се опитаме да кацнем на половина с едно колело.... напълно кацане с гасене на мотори няма по какъв начин да стане.
Хеликоптерът ще направи 10 курса, с цел да транспортира всички елементи за новата структура, като ще смъкна и опакованите материали от остарелия подслон. Идеята е той да бъде трансфорат в музей навън и инсталиран в региона към хижа " Яворов ".

Дарителската акция за събиране на средства за изграждане на новия подслон продължава. До момента са събрани към 40 000 лв., като съвсем всички ще отидат за покриване на транспортните разноските за хеликоптера.
 ​Продължава ремонтът на остарелия подслон ​Продължава ремонтът на остарелия подслон "Кончето " в Пирин
Продължава ремонтът на остарелия подслон „ Кончето " в Пирин планина. Днес следобяд се чака да дойде хеликоптер, който в идващите дни ще направи няк...
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР