Новият заместник кмет в София с направление Правен и административен

...
Новият заместник кмет в София с направление Правен и административен
Коментари Харесай

В СО: спор правоспособен юрист ли е зам.-кметът по правните въпроси

Новият заместител кмет в София с направление " Правен и административен надзор " Никола Лютов няма юридическа дееспособност. Това разгласи някогашният ръководител на Столичния общински съвет, в този момент консултант - Георги Георгиев (ГЕРБ) във фейсбук пост.

" Не, не е анекдот! Изглежда, че не е и подправена вест. Но нека ме опровергаят.

На човешки език обяснено - началникът на всички адвокати в най-голямата община в България, който дава отговор за спазването на закона и управлява контракти за милиарди, не си е взел изпита в Министерството на правораздаването. И по тази причина НЯМА юридическа дееспособност. Толкова за Добрите Сили и техните " готови фрагменти ", написа Георгиев.



Макар да не се изисква юридическа дееспособност за назначението, което е на кмета, който самичък избира екипа си - в тази ситуация Васил Терзиев (ПП-ДБ-СС), взехме решение да проверим " подправена вест " ли е изказванието и изпратихме въпрос до Министерство на правораздаването " Положил ли е господин Лютов изпита си според Глава четиринадесета от Закона за правосъдната власт? ".

Получихме отговор:

" След направена информация в Регистъра за издадените удостоверения за юридическа дееспособност (1997-2024 г.) се откри, че няма издадено уверение за юридическа дееспособност на Никола Лютов. "
Няма потребност
Потърсихме Лютов за коментар. Той удостовери, че няма юридическа дееспособност в България - не е учил право в български университет. Факт - съгласно формалната му биография се " дипломира като бакалавър по Английско право в Лондон, специализира Международно бизнес право в Атина и приключва магистратура по Финансово право в Чикаго с фокус върху корпоративна и банкова неплатежоспособност и преструктуриране. Практикува във водещи адвокатски фирми като Deloitte Legal и CMS Cameron McKenna ". 

На въпроса дали това няма да му пречи в работата на този пост, Лютов отвърна:

" Не, по никакъв метод, това няма нищо общо със способността ми да работя на тази позиция, на която съм сега. "

И добави, че това е и повода юридическа дееспособност да не се изисква за поста зам.-кмет.

На въпрос по какъв начин българските жители могат да се доверят на неговите качества, когато те не са публично доказани, той означи:

" Това, че съм практикувал в някои от най-елитните адвокатски фирми в България би трябвало да е задоволително доказателство за моите качества. "

И добави, че също така софийските жители са се доверили на кмета Васил Терзиев, който го е избрал за този пост.  " Вярвам, че това ще се види в идващите 3 години и 9 месеца (остатъкът от мандата, б.р.) ", уточни Лютов.
Още по тематаПодкрепете ни
Уважаеми читатели, вие сте тук и през днешния ден, с цел да научите новините от България и света, и да прочетете настоящи разбори и мнения от „ Клуб Z “. Ние се обръщаме към вас с молба – имаме потребност от вашата поддръжка, с цел да продължим. Вече години вие, читателите ни в 97 страни на всички континенти по света, отваряте всеки ден страницата ни в интернет в търсене на същинска, самостоятелна и качествена публицистика. Вие можете да допринесете за нашия блян към истината, неприкривана от финансови зависимости. Можете да помогнете единственият гарант на наличие да сте вие – читателите.
Източник: clubz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР